Ušakovs nosauc iespējamo Zolitūdes traģēdijas iemeslu 1

foto: ushakov.lv
foto: ushakov.lv

Visticamākais iespējamais lielveikala "Maxima" sabrukšanas iemesls ir būvniecības drošības noteikumu pārkāpumi, veicot apzaļumošanas darbus uz ēkas jumta, intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" sacīja Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC).

Pašreizējā informācija liecinot, ka apzaļumošanas materiāli uz jumta salikti vienā vietā, turklāt nevis virs nesošajām konstrukcijām, bet starp tām.

Kā norādīja Ušakovs, nav pamata teikt, ka nebija pamata izsniegt būvatļauju šim objektam. Jautājums esot par to, cik kvalitatīvi strādāja būvuzraudzība, par ko atbildīgi pasūtītāji un būvnieki.

Rīgas mērs uzsvēra, ka tā dēvētie "zaļie jumti" nav nekas īpašs, jo pasaulē ir ēkas, uz kuru jumtiem izbūvēti baseini vai helikopteru nosēšanās laukumi. "Runa ir par drošības noteikumu pārkāpumiem," sacīja Ušakovs.

Viņš norādīja, ka būvvaldei būs jāpārbauda visi būvniecības stadijā esošie objekti, kurus būvē kompānija "Re&Re" un citi sabrukušā lielveikala "Maxima" būvnieki.

Pašlaik nav iespējams sniegt viennozīmīgu slēdzienu par lielveikala "Maxima" Zolitūdē sabrukšanas iemesliem, taču var pieļaut, ka viens no iemesliem varētu būt pārkāpumi darbu veikšanā, Latvijas Televīzijā sacīja Rīgas Būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs.

Vircavs neilgi pēc traģēdijas ieradies notikuma vietā, kur redzējis, ka iebrukušas septiņas metāla jumta kopnes un jumts gandrīz 1000 kvadrātmetru platībā. Vircavs redzējis uz konstrukcijām novietotus dažādus būvmateriālus.

Lielveikalam atbilstoši projektam tika veikta zaļā jumta izbūve, plānojot ierīkot celiņus un soliņus, Latvijas Radio stāstīja Vircavs, atzīmējot, ka darbi veikti atbilstoši projektam, bet nepareizi varētu būt izvietoti būvmateriāli, neņemot vērā būvkonstrukcijas un pieļaujamās slodzes.

Uzreiz pēc traģēdijas Būvvaldē veikta pirmā būvprojekta caurskatīšana un konstatēts, ka visi nepieciešamie saskaņojumi projektam bija, ekspertīzes tikušas veiktas un būvkonstrukciju noturīgums paredzēts atbilstošs normatīviem, līdz ar to ar būvprojektu viss būtībā ir kārtībā.

Vircavs atzīmēja, ka Būvvalde pasūtīs atkārtotu projekta tehnisko ekspertīzi un pārbaudīs, vai projekta īstenošanas gaitā ievērotas visas nepieciešamās procedūras.

Vaicāts, vai traģēdija apliecina, ka nepieciešamas izmaiņas būvniecības procesa regulējumā Latvijā, Vircavs teica, ka šo jautājumu Būvvalde vērtēs un lems, vai nepieciešami uzlabojumi normatīvajā regulējumā.

Savukārt Rīgas vicemērs Andris Ameriks (GKR) uzskata, ka pēc traģēdijas būtu jāpārskata būvnieku un inženieru sertificēšanas sistēma, to vairāk pakļaujot valstij un pašvaldībām.

Vircavs stāstīja, ka pēc traģēdijas Būvvalde pārbaudīs visus objektus, kurus realizē būvkompānija "Re&RE". Tāpat tiks veikta konkrētā būvprojekta ekspertīze, pārbaudīta tā dokumentācija un vai nav notikušas atkāpes no projekta.

Par būvdarbu veikšanu atbild būvuzņēmums, būvdarbu vadītājs, būvuzraugs un autoruzraugs, kas izstrādājis projektu.


Написать комментарий

Un iepurkšķējās lielais runātājs! Tik pats savu vainu atzīt negrib par kukulīšiem būvvaldē..