Profesors N.Meževičs no Krievijas: Daugavpils HES būvniecība nav lietderīga 1

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Sanktpēterburgas universitātes Starptautisko attiecību Eiropas izpētes fakultātes katedras profesors Nikolajs Meževičs apmeklēja Daugavpili, jo piedalījās portāla Gorod.lv rīkotajā Apaļajā galdā, kas tika veltīts mūsu pilsētas un Latgales reģiona attīstībai triju atomelektrostaciju tuvumā.

Profesoram bija zināms arī par diskusijām par Daugavpils HES būvniecību, tādēļ viņš apmeklēja vietas, kurās ir plānota stacijas būvniecība, un dalījās pārdomās par HES būvniecības rentabilitāti un Daugavpils HES būvniecības lietderīgumu.

„Jāatzīmē, ka esmu ekonomikas, nevis tehnisko zinātņu doktors, bet, apmeklējot šādus objektus bijušās PSRS teritorijā un ārpus tās, varu iedomāties appludināšanas zonu, kura būs briesmīga. Mēs nedzīvojam Norvēģijā, pie mums upes netek kā ūdens no krāna – vertikāli. Turklāt mūsu upes sasalst, runa ir par Daugavas augšējo straumi, tādēļ no tehniskā skatpunkta būvniecība nav lietderīga.

Nedaudz vieglāk ir runāt par ekonomisko aspektu, enerģētiskā infrastruktūra ir ļoti dārga, ieguldījumi atmaksājas tikai pēc ļoti ilga laika. Daudz ātrāk atmaksājas elektrostacijas, kuras darbu nodrošina gāze, „ātrāk” nozīmē 10-15 gadus. Hidroelektrostacijai un atomelektrostacijai, lai atmaksātos, jāstrādā vairāki gadu desmiti.

Izanalizējot visus jūsu reģiona projektus, es domāju, sākot ar Baltkrievijas Republiku un beidzot ar Kaļiņingradas apgabalu un Poliju, varu teikt, ka tie visi prasa lielus ieguldījumus. Vispār atomenerģētikas esamība ir bagātas valsts pazīme vai liecina par to, ka valstij nebija citu variantu, tā bija vienīgā izeja.

Daugavpils gadījumā runa ir par izmēra ziņā vidēju elektrostaciju, un šo enerģiju izmantos ne tikai Daugavpils, bet arī citas valsts pilsētas”, pastāstīja N.Meževčs. 


Написать комментарий

Lietderīgāk ir pirkt gāzi no Krievijas ))