SIA “DDzKSU” daudzdzīvokļu mājas apseko divreiz gadā; cilvēki turpina dzīvot avārijas stāvoklī esošajās mājās

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

SIA „DDzKSU” daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas (organizācija apkalpo aptuveni 900 daudzdzīvokļu dzīvojamo māju) apseko divreiz gadā – rudenī un pavasarī, paziņoja SIA „DDzKSU” izpilddirektore Valentīna Dedele.

Viņa paskaidroja, ka apsekošana tiek veikta, pamatojoties uz MK noteikumiem Nr.907, kuri nosaka daudzdzīvokļu dzīvojamo māju un tajās esošā aprīkojuma apsekošanas, tehniskās apkalpošanas un remontdarbu veikšanas kārtību.

Tādējādi SIA „DDzKSU” apkalpošanā esošo māju ārpuskārtas pārbaudes nav nepieciešamas, paskaidroja SIA „DDzKSU” pārstāve, piebilstot, ka ārpuskārtas pārbaudes tiek veiktas ārkārtas apstākļos, piemēram, pēc vētras vai spēcīga vēja.

Kā zināms, Daugavpilī ir daudz vecu daudzdzīvokļu dzīvojamo māju, un to stāvoklis nav labs. Komentējot minēto situāciju, V.Dedele paziņoja, ka, viņasprāt, mājas var salīdzināt ar cilvēku, un, būdama 60 gadus veca, par vecu cilvēku sevi neuzskata.

Runājot par māju apsekošanu, izpilddirektore pastāstīja, ka īpaša uzmanība tiek pievērsta nesošām konstrukcijām, jumta seguma stāvoklim. Darbi tiek finansēti no iedzīvotāju iemaksām, tādēļ vairākās mājās jumta segumu ir nepieciešams nomainīt. Runa ir par šīfera segumu – bezazbesta materiālu izmantošana Latvijā ir aizliegta, tādēļ cilvēkiem piedāvā veikt pilnu jumta nomaiņu, un viņiem ir grūti izšķirties par dārgu remontdarbu veikšanu.

Ja SIA „DDzKSU” māju sienās konstatē plaisas, tiek uzstādīts aprīkojums, kas seko līdzi plaisas stāvoklim un nosaka, vai tā kļuvusi lielāka. V.Dedele apliecināja, ka pārsvarā tās ir kosmētiskas plaisas, tomēr gadās arī nopietnākas situācijas, piemēram, Krustpils ielā 2, kur konstatēta grunts izskalošana. Nopietnās situācijās apkalpojošā organizācijas vēršas pie speciālistiem, Būvvaldē, pie ekspertiem un būvinženieriem, un cilvēkiem piedāvā risinājumus.

Atbildot uz jautājumu, vai SIA „DDzKSU” apkalpo avārijas stāvoklī esošās mājas, V.Dedele paziņoja, ka tiek apkalpotas aptuveni 10 šādas mājas. Tās ir mazdzīvokļu vienstāvu mājas, kurām tiek pievērsta īpaša uzmanība. V.Dedele paziņoja, ka nesen iedzīvotāji pārvācās no avārijas stāvoklī esošās mājas Sakņu ielā 35, viņiem piešķīra jaunus mājokļus.

Savukārt Daugavpils pilsētas būvvaldes vadītājs Valērijs Ļaksa piebilda, ka speciālisti apseko dzīvojamās mājas un sniedz atzinumus par māju stāvokli, vai tās atrodas avārijas stāvoklī, tām nepieciešams kapitālremonts vai tās jānojauc. V.Ļaksa atzīmēja, ka Daugavpilī nedrīkst būt daudzstāvu dzīvojamās māju avārijas stāvoklī.


Написать комментарий