J.Lāčplēsis: Ar SIA “Batergo” noslēgtā līguma laušanas process var ieilgt

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Pēc Daugavpils pilsētas domes sēdes, kuras gaitā deputāti apstiprināja lēmumu par līguma laušanu ar SIA „Batergo”, pilsētas mērs Jānis Lāčplēsis pastāstīja portālam Gorod.lv, vai uzskata darba grupas darbu par veiksmīgu, kā turpmāk rīkosies pašvaldība un kādas varētu būt sekas, t.i., kad sagaidīsim solīto apkures tarifa samazināšanu.

Atbildot uz jautājumu, kā var vērtēt advokātu biroja atzinumu, kurā norādīts, ka tas esot tikai juristu viedoklis, pilsētas mērs paziņoja:

„Neviens eksperta atzinums trešajām personām nav saistošs. Saistošs ir tiesas spriedums vai administratīvā kārtībā izdotais normatīvais akts. Ja griezīsimies tiesā (sākumā mēģināsim lauzt līgumu ar „Batergo” pēc pušu vienošanās), un birojs pārstāvēs mūsu intereses, protams, juristi izmantos šo ekspertīzi kā argumentu. Taču tiesnesis pieņems spriedumu, ņemot vērā likumdošanu”.

Runājot par to, kas ir atbildīgs situācijā, kurā 2005.gadā izstrādātā siltumapgādes sistēmas attīstības koncepcija, pēc darba grupas slēdziena, netika izpildīta un koriģēta, ņemot vērā reālu situāciju, kas sekmēja uzņēmumā radušos situāciju, pilsētas mērs paziņoja, ka, viņaprāt, koncepcija nebija atbilstoša, tomēr to vajadzēja koriģēt, jo apstākļi mainījās un lēmumi bija jāpieņem, izejot no esošajiem resursiem un uzdevumiem.

Darba grupas iesniegtajos dokumentos ir atsauces uz pirmavotiem, sakarā ar kurām rodas jautājumi, kurus uzdevām J.Lāčplēsim. Piemēram, atsauce uz Iepirkumu komisijas locekļu aptauju, kuras gaitā viņi it kā esot paziņojuši, ka neizstrādāja konkursa nolikumu vai atsauce uz to, ka advokātiem neesot oficiālā apliecinājuma (par SC2 noslēgtā līguma noslēgšanas procedūras likumīgumu) un secinājumu pamatā esot no Iepirkumu uzraudzības biroja saņemtā informācija.

Uz jautājumu, vai mērs šīs atsauces uzskata par profesionālu un pārbaudītu informāciju, J.Lāčplēsis skaidru atbildi nesniedza, taču lika saprast, ka gan grupas locekļi, gan piesaistītie eksperti darbojās savas kompetences ietvaros un viņu profesionālisms nav apšaubāms.

Tāpat pilsētas mērs paziņoja, ka līguma laušanai nepieciešamās darbības tiks veiktas tuvākajā laikā, bet iespējamais tiesāšanās process var ieilgt. Kas notiks, ja tiesa pieņems spriedumu par labu SIA „Batergo”? To nevar pieļaut, paziņoja J.Lāčplēsis.

Novērtējot grupas darbu kopumā, pilsētas mērs paziņoja, ka galvenā esot attieksme pret līgumu, tā noslēgšanas metodēm un uzņēmuma perspektīvām. Izvērtējot to visu, tika nolemts, ka situācija jāuzlabo, atzīmēja J.Lāčplēsis.

Stāstot par to, kas notiks pēc līguma laušanas ar SIA „Batergo”, pilsētas mērs paziņoja, ka uzņēmums patstāvīgi īstenos SC3 modernizācijas projektu, piesaistot ES fondu un savus līdzekļus. Uzņēmuma speciālisti izlems, vai tiks izmantota liela katlumāja vai vairāki katli.

Var secināt, ka darba grupas saņemtie ekspertu novērtējumi ir tikai speciālistu viedoklis (kuru apmaksāja darba grupa un pilsētas dome), bet tiesā, kā portālam Gorod.lv savā vēstulē norādīja Tieslietu ministrija, šiem pierādījumiem nav iepriekš noteikta spēka.

No sarunas ar mēru izriet, ka lēmumi par SC3 tiks pieņemti tikai pēc līguma laušanas ar SIA „Batergo”. Ņemot vērā pilsētas mēra teikto par to, ka tiesvedība par līguma laušanu var ieilgt (t.i., līgums būs spēkā, kaut arī netiks ievērots), apkures tarifa samazināšanu par 50% mums būs ilgi jāgaida.

Cerēsim, ka deputāti Jurijs Zaicevs un Jevgeņijs Carevs, kuri uzraudzīs PAS „Daugavpils siltumtīkli” darbību, neatsauksies uz to, ka tagad līguma laušana un attiecīgi arī tarifa samazināšana ir atkarīga nevis no viņiem, bet no tiesas. 


Написать комментарий