Daugavpils novada domes pārstāvji pastāstīja, kā viņu ģimenes svin Ziemassvētkus un Jauno gadu

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Portāls Gorod.lv bieži noskaidro lasītāju viedokli par daudziem jautājumiem, piedāvājot viņiem piedalīties aptaujās

Savukārt ziemas svētku priekšvakarā neparastus jautājumus nolēmām uzdot Daugavpils novada domes vadībai.

Daugavpils novada domes izpilddirektore Vanda Kezika portālam Gorod.lv pastāstīja, ka Ziemassvētkus un Jauno gadu viņas ģimenes svin dažādi:

„Mūsu ģimene saglabāja no vecākiem pārņemto tradīciju Ziemassvētkos pulcēties kopā, un tas vienmēr ir īpašs pasākums. Svētkiem gatavojamies, ņemot vērā katoļu un poļu kanonus, kurus centāmies saglabāt.

Klājot svētku galdu, cenšamies, lai tajā būtu 12 dažādi ēdieni, visbiežāk, zivju ēdieni, protams, viss netiek apēsts, taču poļiem ir tradīcija uz galda nolikt papildus šķīvi gadījumam, ja kāds atnāks ciemos.

Jauno gadu sagaidām savādāk, visbiežāk mūsu lielā ģimene svin to draugu lokā, šajos svētkos valda pavisam cits noskaņojums”.

Novada domes izpilddirektora vietnieks Aleksandrs Aizbalts un viņa ģimene vairāku gadu laikā Ziemassvētkos un Jaunajā gadā ievēro īpašas tradīcijas.

„Ziemassvētkus un Jauno gadu svinam lielās ģimenes lokā – ar dēla un meitas radiem. Pirms Ziemassvētkiem, 23.decembrī, znota mātei ir dzimšanas diena, bet šis ir klusais vakars, tādēļ 24. vai 25.datumā pulcējamies kopā un svinam arī dzimšanas dienu.

Ziemassvētkos sagādājam viens otram dāvanas – nelielus suvenīrus, mazdēls un mazmeita saņem lielākas dāvanas”, pastāstīja A.Aizbalts.

Uz portāla Gorod.lv korespondenta jautājumu, vai viņš jau ir sagatavojis dāvanas, A.Aizbalts atzīmēja, ka viņam parasti ir maz brīvā laika, tādēļ dāvanas sagādā sieva.

Runājot par Jaunā gada sagaidīšanu, A.Aizbalts paziņoja: „Protams, Jaunais gads jāsagaida bez parādiem, ticam ticējumam „kā Jauno gadu sagaidīsi, tā to arī pavadīsi”, tādēļ svinam to jautri, ar uguņošanu, agrāk vienmēr apmeklējām klubu Kraujā, kur bija dejas. Bija gadījumi, kad pēc Jaungada galda uzreiz devāmies makšķerēt”.

Tāpat Aizbalta kungs atzīmēja, ka „Jauno gadu sagaidām divas reizes – pēc Krievijas un Latvijas laika”.

Atbildot uz jautājumu, vai Aizbaltu ģimenē ir tradicionālie ēdieni, kuri tiek gatavoti svētkos, izpilddirektores vietnieks norādīja, ka tas esot atkarīgs no konkrēta gada: „Parasti tiek ņemts vērā, kam jābūt svētku galdā, lai gads būtu labs. Tāpat piemeklējam arī svētku apģērbu”.

Savukārt Daugavpils novada domes Kultūras pārvaldes vadītāja Ināra Mukāne atzina, ka Ziemassvētki viņas ģimenē esot īpaši svētki, kuri tiek svinēti saskaņā ar latgaliešu tradīcijām.

„Esmu Daugavpils novada iedzīvotāja, dzīvoju Līksnas pagastā, Ziemassvētkos vienmēr apmeklējam dievkalpojumu Līksnas baznīcā un gatavojam tradicionālus latgaliešu ēdienus.

Šogad uz galda būs gan zirņi, gan cūkas galvas siers. Man ļoti garšo ēdiens, par kuru uzzināju, ceļojot pa Kurzemi, tas ir deserts, kuru gatavo no miežiem, rozīnēm un riekstiem.

Man ir tuva latgaliešu kultūra, tādēļ šo tradīciju ievērošana man ir svarīga un es lepojos, ka varu izmantot savas zināšanas”, pastāstīja I.Mukāne.

Jauno gadu I.Mukānes ģimene svin eiropeiskā stilā un šiem svētkiem gatavojas mazāk, nekā Ziemassvētkiem. 


Написать комментарий