Anomālais aukstums ASV: slēgtas skolas, pilsētniekus lūdz palikt mājās

foto: newsru.com
foto: newsru.com

Aukstā gaisa plūsmas no arktiskajiem rajoniem nosaka rekordzemas temperatūras Kanādas un ASV teritorijā. Pēc sniega vētrām sniega segas biezums Kanādā un ASV ziemeļaustrumos ir sasniedzis 60 cm. Anomālais sals jau ir prasījis 16 cilvēku bojā eju.

Gadu vecs bērns Misūri štatā gāja bojā automobiļa un sniega tīrīšanas mašīnas sadursmes laikā. Filadelfijā strādnieku nosedza 30 kg smaga ceļa sāls blāķis, kas paredzēts ceļu apstrādei. Ilinoisas štatā 4 vīrieši mira no sirdslēkmēm, tīrot sniegu ar lāpstām, ziņo raidkorporācija ВВС.

Ņujorkā un Vašingtonā nakts temperatūras strauji pazeminājās par 45 grādiem, Ņujorkas štata gubernators Endrjū Kuomo paziņoja, ka daļa pilsētas maģistrāļu tiks slēgta, lai sagatavotos ekstremālajai ziemai. Vēji ar salu skāra Ohaio, Dienviddakotas un Ilinoisas štatus. Bagātīga snigšana gaidāma Tenesī un Kentuki štatos, – ziņo newsru.com.  

„Bargākie sali pēdējo desmitgažu laikā gaidāmi teritorijā no Vidus rietumiem līdz Atlantijas štatiem” – atzīmēts ASV Nacionālā laika prognožu dienesta paziņojumā. Aukstais laiks virzās uz austrumiem, šis reģions nepieredzēja tik zemas gaisa temperatūras jau divas desmitgades, brīdina sinoptiķi.

Rekords tika pārspēts Montānas štata Komertaunas pilsētā, kurā pirmdien gaisa temperatūra sasniedza mīnus 53oC ar aukstu vēju. Čikāgā sals sasniedza mīnus 27oC, ASV pilsētā Memfisā ASV dienvidos kļuva par 20 grādiem aukstāks nekā Aļaskā, bet Džordžijas štata galvaspilsētā Atlantā ir ievērojami aukstāks nekā Krievijas galvaspilsētā.

Lielākā ASV elektrisko tīklu kompānija palūdza taupīt elektrību

Viena no vadošajām ASV elektrisko tīklu kompānijām PJM Interconnection vērsās pie saviem klientiem ar lūgumu taupīgāk tērēt elektroenerģiju ekstremāla sala dēļ. Tās ir nolūks ir no 7. janvāra ieviest speciālu brīdināšanas programmu par maksimālo slodzi.
Kompānijas pārstāvji, kura apkalpo vairāk nekā 60 milj. patērētāju Vašingtonā un 13 štatos, palūdza īpaši taupīgi izmantot elektroenerģiju rīta un vakara maksimālo slodžu laikā. Pēc viņu vārdiem „tas ļaus nodrošināt nepieciešamo elektroenerģijas piegādi” visos rajonos.

„Ilgie Sali var radīt paaugstinātu elektroenerģijas pieprasījumu. Tas var radīt dabas gāzes deficītu dažās elektrostacijās, kuras strādā ar šo kurināmo”.

PJM neizslēdz, ka šodien tiks pārsniegts elektroenerģijas patēriņa ziemas rekords. Tas tika sasniegts 2007. gada februārī un sastāda teju 137 tūkst. megavatus.

Valsts galvenais dzelzceļa pārvadātājs – kompānija Amtrak brīdināja, ka 7. janvārī aukstuma dēļ ar palielinātiem intervāliem var kursēt vilcieni vairākos virzienos, piemēram, starp Vašingtonu un Bostonu.

Nosalst pat baltie lāči

Sala hroniku veic arī televīzijas kompānija CNN: Anana, vientuļš baltais lācis Čikāgas zooloģiskajā dārzā arī cieš no aukstuma: viņš nespēja uzkrāt biezu tauku slāni, kurš Arktikā viņam palīdz aizsargāties pret zemām temperatūrām. Dabā baltie lāči ēd roņus viņu tauku dēļ, bet zooloģiskais dārzs nespēja nodrošināt viņam nepieciešamo uzturu. Pitsburgas zooloģiskajā dārzā ērgļus un Āfrikas pingvīnus uz laiku nomitināja telpās, kamēr laika apstākļi normalizēsies.

Par krasas temperatūras krišanās iemeslu kļuva tā saucamā „polārā piltuve” – aukstu, blīvu gaisa slāņu virpulis, kurš virzās pretēji pulksteņrādītāja virzienam.

Minesotas gubernators Marks Deitons pirmdien, 6. janvārī pavēlēja slēgt teju 2000 valsts skolas – pirmo reizi kopš 1997. gada. Tās būs slēgtas arī 7. janvārī, tai skaitā ap Mineapolisas pilsētu, kur aizsala Misisipi upe.

Vietējās varas iestādes aicina iedzīvotājus nepamest mājas. Pēc metereologu prognozēm ASV ziemeļu un centrālajos štatos brāzmainā vēja dēļ gaisa temperatūra būs jūtama kā mīnus 51oC.
 


Написать комментарий