Uz VARAM pretendē Lemberga aizstāvis cīņā pret viņa atstādināšanu no mēra amata

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

Kopš Valsts prezidents Andris Bērziņš oficiāli aicinājis pašreizējo zemkopības ministri Laimdotu Straujumu vadīt jauno valdību, partijas aktīvi sākušas diskutēt par ministriju sadali.

Straujuma norādījusi uz trīs ministriju blokiem: resursus turošās, resursus tērējošās un «spēka un dailes» ministrijas. Katram no koalīcijas partneriem būtu jāņem pārziņā trīs ministrijas – pa vienai no katra bloka. Vienotībai gan varētu būt vairāk, jo tai ir premjers un Finanšu ministrija portfelis, vēsta Latvijas sabiedrisko mediju interneta ziņu portāls.

Pašlaik visvairāk neskaidrību ir par Ekonomikas ministriju, jo uz to pretendē gan Nacionālā apvienība (NA), kura šis amatam varētu virzīt tur reiz jau bijušo Kasparu Gerhardu, gan Reformu partija (RP), kura vēlas, lai darbu turpinātu pašreizējais ministrs Daniels Pavļuts.

Zaļo un Zemnieku savienībai (ZZS) pagaidām ir skaidrība par diviem ministriem, ko tā varētu virzīt. ZZS vēlas vadīt Zemkopības ministriju, to uzticot Jānim Dūklavam, bet Kārli Seržanty virzot iekšlietu ministra amatam.

Savukārt risināt jautājumu ar VARAM deleģēts Zaļajai partijai. Zaļās partijas pretendents uz VARAM Artis Stucka nenoliedz, ka vēlētos vadīt šo ministriju. Tomēr viņš varētu būt pretrunīgi vērtēts, jo vēl nesen viņš pārstāvēja Aivaru Lembergu administratīvajā tiesā, kad iepriekšējais VARAM ministrs Edmunds Sprūdžs izdeva rīkojumu par Lemberga atstādināšanu no Ventspils domes priekšsēdētāja amata pienākumiem. Netiek gan izslēgts, ka Zaļā partija varētu virzīt kādu citu kandidātu.

Reformu partija atzīst, ka Ekonomikas ministrija joprojām ir tās interešu lokā. «Nevienu mirkli neesmu slēpis to, ka mūsu partijai ir ļoti būtiska Ekonomikas ministrija. Ņemot vērā divu gadu laikā paveikto un iesākto darbu, kas likumprojektu veidā šobrīd atrodas Saeimā, mēs vēlētos lai atlikušo 9-10 mēnešu laikā tie likumprojekti pārtaptu par likumiem. Šeit ir runa gan par kapitālsabiedrību likumu, gan par gāzes tirgus liberalizāciju,» norāda RP vadītājs Edmunds Demiters. Viņš arī pozitīvi vērtē Daniela Pavļuta līdzšinējo darbu.

Demiters gan uzsver, ka arī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs un iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis ir strādājuši labi un viņiem būtu darbs jāturpina. RP nepretendē uz VARAM vadību, taču uzskata, ka to varētu paveikt Einārs Cilinskis (NA).

Lielākās neskaidrības šobrīd ir par to, kā sabalansēt dažādo bloku ministrijas katrai partijai. Gaidāms, ka trešdien partijas par to runās valdības veidošanas konsultatīvā sanāksmē, kur tās varētu nākt ar konkrētākiem priekšlikumiem.

Jau vēstīts, ka veidu, kā lielveikala jumta iebrukšanu pārvērst «politiskā jumta» sabrukšanā atradis un nav laidis garām smagos noziegumos apsūdzētais Ventspils mērs Aivars Lembergs. Ceturtdienas, 21.novembra, vakarā iebruka lielveikala Maxima jumts Rīgas mikrorajonā Zolitūdē, bet jau piektdien, 22.novembrī, Ventspils pilsētas domes sēdē pēkšņi nepiedalījās ne Lembergs, ne arī viņa vietnieki Jānis Vītoliņš un Guntis Blumbergs, kas it kā aizbraukuši uz Rīgu.

Lai arī jaunajam Ministru kabinetam būs visai īss mūžs – tikai līdz nākamajām Saeimas vēlēšanām, gāzt valdību jau tagad bijusi vitāla nepieciešamība. Kuluāros runā, ka Lembergam arvien vairāk sāk aptrūkties finanšu līdzekļu, kas tiek izlietoti politiķu «barošanai», PR kampaņas veidošanai un Ventspilī sabūvētās infrastruktūras uzturēšanai. Turklāt viņam uz papēžiem neatlaidīgi min tiesībsargājošās instances.

Ventspils politiskajai virtuvei tuvu stāvošas personas portālam BNN norāda, ka Lembergam ir svarīgi, lai Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM), būtu viņa pārraudzībā, jo, iegūstot savā kontrolē VARAM, viņam būtu iespēja apturēt vēršanos pret apsūdzētu personu atrašanos valsts pārvaldē. Turklāt stresu Lembergam varētu radīt arī apstāklis, ka bijušais VARAM saimnieks Edmunds Sprūdžs ir pārsūdzējis Liepājas tiesas lēmumu lietā par Lemberga atstādināšanu no amata, un pastāv varbūtība, ka nākamās instances lēmums Ventspils baronam būs nelabvēlīgs.


Написать комментарий