Eiropa korupcijas dēļ katru gadu zaudē teju 120 miljardus eiro

foto: infoagentura.wordpress.com
foto: infoagentura.wordpress.com

Korupcija katru gadu Eiropai rada teju 120 miljardu eiro zaudējumus. Par to teikt pirmajā Eiropas Komisijas pretkorupcijas pētījumā, kura gaitā ir aptaujāti 28 Eiropas Savienības dalībvalstu iedzīvotāji. Tāpat pētījumā tiek atzīmēts, ka turklāt zaudējumu summa ir tikai nedaudz mazāka par ES gada budžetu.

„labvēlīgāka situācija ir Dānijā, Somijā, Luksemburgā un Zviedrijā. Kā paziņoja respondenti, mazāk nekā 1% gadījumu no 100% no viņiem gaidīja kukuli. Par to, ka viņu valstī korupcija ir izplatīta parādība, ir pārliecināti tikai 20% dāņu, 29% somu, 42% Luksemburgas iedzīvotāju, kā arī 44% aptaujāto zviedru”, – teikts pētījumā.

Toties Lielbritānijā kukuli mēģināja paņemt tikai piecos gadījumos no 1115 tūkst. respondentu, kas kļuva par labāko rādītāju Eiropas valstu vidū. Tomēr no parādības uztveres redzes viedokļa 64% britu pauda pārliecību, ka korupcija valstī ir izplatīta (vidējais rādītājs ES valstīs sastādīja 74%), – ziņo telegraf.com.ua.

„Vācijā, Nīderlandē, Beļģijā, Igaunijā un Francijā vairāk nekā 50% respondentu paziņoja, ka korupcija valstī ir diezgan izplatīta parādība, kaut gan aptaujāto skaits, kuriem nācās dot reālu kukuli ir mazāks par 2%.

Ungārijā, Slovākijā un Polijā šis rādītājs atbilstoši sastādīja 13%, 14% un 15%. Pārliecību par korupcijas izplatību pauda 82% aptaujāto poļu, 89% ungāru un 90% slovāku. Tāpat tiek atzīmēts, ka šajās valstīs par korumpētāko sfēru tiek uzskatīta medicīna”, – teikts pētījumā.

Līdz ar to Portugālē, Slovēnijā, Spānijā un Itālijā parādības izplatībai piekrita atbilstoši 90%, 91%, 95% un 97% respondentu. Nelabvēlīgāko valstu vidū nonāca Horvātija, Čehija, Lietuva, Bulgārija, Rumānija un Grieķija. Te dot kukuļus nācās no 6% līdz 29% aptaujāto, bet pārliecību par korupcijas izplatību pauda no 84% līdz 99% respondentu.

Saskaņā ar ziņojumu pie sektoriem, kuri ir pakļauti korupcijai, pieder vispirms celtniecība, tai skaitā arī dabas aizsardzības aspekts. Otro aili ieņem veselības aizsardzība, medicīna un farmakoloģija. Figurē arī nodokļu iekasēšanas sfēra.


Написать комментарий