Tirgotāji: Sīknauda pārpludinājusi veikalu kases un pircēju makus

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

«Ar katru dienu arvien vairāk tirgotāju izjūt lielāko kļūdu, ko eiro ieviešanā ir pieļāvusi Latvijas Banka un Latvijas valdība. Tā ir nepareizi saplānotā sīknaudas masa apritē, kas pārpludinājusi veikalu kases un pircēju makus,» norāda Latvijas Tirgotāju asociācijas (LTA) prezidents Henriks Danusēvičs.

«Ja šī Latvijas Bankas kļūda vēl nebūtu nekas traģisks, tad to papildina komercbanku augstie tarifi par sīknaudas iemaksāšanu kontā. Katrs var veikt eksperimentu un pamēģināt lūgt samainīt sīknaudu pret banknoti veikalā vai doties monētas iemaksāt savā bankas kontā,» akcentē Danusēvičs.

Pēc viņa sacītā, LTA jau pirms nepilna gada piedāvāja Latvijas Bankai līdzdarboties eiro ieviešanas plānošanā, bet tā atteica. Arī tad, kad LTA pirms pusgada lūdza pārrunāt komercbanku līdzatbildību eiro ieviešanas procesā, konkrēti – neņemt komisijas maksu par monētu ieskaitīšanu kontā – tas netika izdarīts.

«Latvijas Bankas augstprātību ilgāku laiku apstiprina tās pārliekie tēriņi un vājā sadarbība ar nevalstisko sektoru. Arī LTA tika atteikta palīdzība pagājušajā gadā, kad vērsāmies pie Latvijas Bankas ar lūgumu atbalstīt tirgotāju informētību un sagatavotību eiro ieviešanā sniedzot tehnisku atbalstu 1 350,36 latu (19 21,39 eiro) apmērā. Izrādās, ka Latvijas Bankai šī nauda bija vajadzīga cepamās pannas iegādei par 2 538 eiro. Darbinieku algām banka pagājušajā gadā tērējusi 18 miljonus eiro, salīdzinot ar kaimiņvalsti – bankā strādā uz pusi mazāk darbinieku, un Igaunijas banka algām tērējusi tikai 7,8 miljonus eiro,» teic LTA prezidents.

Kā zināms, Latvija kopš šā gada 1.janvāra ir pievienojusies eirozonai un par tās nacionālo valūtu kļuvis eiro.


Написать комментарий