Kličko kā vienīgo konflikta atrisinājumu paredz ārkārtas vēlēšanas

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Ceturtdien, nogalināto protestētāju skaitam Maidan laukumā strauji pieaugot, opozīcijas līderis Vitālijs Kličko izplatījis video paziņojumu, kurā pauž, ka vienīgais veids, kā apturēt vardarbību, ir ārkārtas vēlēšanu rīkošana, vēsta BBC. Tikmēr pasaules medijos izskanējušas dažādas versijas par to, kā būtu jārīkojas šajā situācijā.

Savā nesenākajā video paziņojumā V. Kličko pauda, ka katram pilsonim ir jāpieliek pūles, lai aizsargātu savas dzīvības, veselību un īpašumu. Tikmēr vairāk nekā divas stundas ilgstošās sarunas starp Eiropas līderiem un V. Janukoviču vēl nav beigušās.

Vairāku scenāriju vidū, kā varētu attīstīties krīze Ukrainā, ir ekonomiskās sankcijas. Piemēram, Eiropas Savienība (ES) diskutējusi par iespēju iesaldēt, pēc Eiropas domām, atbildīgo personu aktīvus, kā arī piemērot ceļošanas aizliegumus. Tiesa gan, diplomāti pauduši šaubas, ka šādi pasākumi varētu būt efektīvi.

Kamēr ES vēl spriež par iespējamajiem risinājumiem, ASV jau ir piemērojusi 20 Ukrainas valdības pārstāvjiem liegumu ieceļot valstīs, norādot, ka šīs personas tiek uzskatītas par atbildīgām cilvēktiesību pārkāpumos.

ES izteikusies, ka varētu iesaldēt Ukrainas oligarhu aktīvus. Šī sankcija skartu cilvēkus, kas savus uzkrājumus glabā Rietumos un kas ir atbalstījuši V. Janukoviču.

Kā vēl viena no sankcijām, par kuru runā ES amatpersonas, ir dažādu iekārtu, kas tiek izmantotas sadursmēs, eksporta apturēšana. Tāpat tiekot domāts par ieroču ierobežojumiem.

Tikmēr Krievijas prezidents Vladimirs Putins, kurš kopš krīzes sākšanās ir ticies ar V. Janukoviču sešas reizes, pašlaik piekopj klusēšanas politiku. Savukārt Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs notiekošajā vaino Rietumus, kas esot atbalstījuši radikāļus «pārkāpt likumu».

Runājot par 15 miljardus ASV dolāru lielo aizdevumu, ko Maskava apsolījusi V. Janukovičam, divu miljardu ASV dolāru lielās daļas piegāde esot atlikta «tehnisku iemeslu dēļ». Krievijas puse sola, ka nauda Ukrainai tiks piešķirta piektdien. V. Putina runasvīrs skaidroja, ka Maskava gaida, kad situācija normalizēsies.


Написать комментарий