Eksperts: Daugavpilī tāpat kā Jūrmalā jau ir aktivizējušās pirmās ērces

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Šonedēļ MIL parādījās informācija, ka Latvijā, konkrētāk Jūrmalā, tika fiksētas pirmās ērču aktivitātes pazīmes. Lai noskaidrotu, vai daugavpiliešiem tādēļ jāveic piesardzības pasākumi, portāla Gorod.lv korespondents vērsās Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC).

Kā paziņoja SPKC Komunikācijas nodaļas vadītāja Laura Ševčenko, katru gadu no pavasara līdz rudenim noteiktās vietās Slimību profilakses un kontroles centra epidemiologi veic ērču aktivitātes monitoringu. Viena no šādām vietām ir Jūrmala, kuru aizvadītajā nedēļā apmeklēja SPKC speciālisti.

„Ar speciālu metožu palīdzību brauciena laikā tika savāktas ērces, lai noskaidrotu to skaitu noteiktā teritorijā. Tā, aizvadītajā nedēļā tika atrastas 2 ērces. Uz šodienu mēs vēl nevaram apgalvot, ka ērču aktivitātes sezona jau ir sākusies, jo šādā gadījumā ērču skaitam jābūt lielākam. Tomēr fakts, ka ērces tika atrastas, liecina par to, ka silto laika apstākļu dēļ dabā ērces jau ir sastopamas. Tādēļ valsts iedzīvotājiem jābūt piesardzīgiem, atrodoties dabā, it īpaši nekoptos mežos un tīrumos. Savukārt tiem, kuri nav vakcinējušies pret ērču encefalītu, ir piemērotākais laiks ieplānot vizīti pie ārsta”, – atzīmēja L. Ševčenko.

Atbildot uz jautājumu, kāda ir situācija Latgalē un tieši Daugavpilī, L. Ševčenko atzīmēja, ka situācija Jūrmalā un Daugavpilī nevar atšķirties, jo ērces ir vienmērīgi izplatītas pa visu Latviju.

„Arī temperatūras atšķirība mūsu valstī nav tik liela, lai tas varētu ietekmēt ērču aktivitāti dažādās Latvijas vietās. Tātad, ja ērces tika konstatētas Jūrmalā, tad visdrīzāk tās var atrast arī Latgalē. Tieši tādēļ vienādi modriem jābūt Jūrmalas, Rīgas, Jelgavas un Daugavpils iedzīvotājiem, tas ir, visiem valsts iedzīvotājiem, lai kur arī viņi atrastos”, – secināja Slimību profilakses un kontroles centra speciāliste.


Написать комментарий