Latvijai Inovāciju indeksā trešā vieta no beigām

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

Latvija ierindota 25.vietā 27 Eiropas Savienības (ES) valstu vidū inovācijas jomā, kas ir zemākais rezultāts starp Baltijas valstīm. Jāpiebilst, ka Inovāciju indeksa apkopošanas laikā Horvātija vēl nebija pievienojusies ES.

Saskaņā ar Inovāciju indeksa (Innovation Union Scoreboard 2013) rezultātiem, Baltijas valstis inovācijas attīstībā ieņem atšķirīgas pozīcijas. Latvija ierindojas 3. vietā no beigām un tiek uzskatīta kā «pieticīgs inovāciju ieviesējs». Latvijas relatīvi stiprās puses ir cilvēkresursu attīstība, kā arī pieejamais finansējums un atbalsts inovācijām. Taču tālāku attīstību bremzē vāji funkcionējoša pētnieciskā vide un intelektuālā kapacitāte.

Lietuva indeksā atrodas par divām vietām augstāk un ieņem 23. vietu, kura nodrošina piederību nākamajai kategorijai – «mērens inovators». Savukārt Igaunija ieņem 14. vietu, ierindojoties kategorijā «inovāciju sekotāji».

Pirmās vietas indeksā stabili ieņem Zviedrija, Vācija, Dānija un Somija.

Taču pozitīvi ir tas, ka Igaunija, Lietuva un Latvija ir valstis, kuras visvairāk uzlabojušas rezultātu salīdzinājumā ar iepriekšējo periodu. Šis pētījums arī uzrāda to, ka pēdējo piecu gadu laikā (periodā no 2008. gada līdz 2013. gadam) Latvija ik gadu uzrāda 4,4% pieaugumu Inovāciju indeksā, kas ir ievērojami augstāks nekā vidējais ES dalībvalstu rādītājs – 1,6%. Lietuvā vidējais pieaugums gadā sasniedz 5,0% un Igaunijā – 7,1%, kas nodrošina valstij neapstrīdama līdera pozīcijas inovāciju pieaugumā ES.

Savukārt SEB bankas veidotais Baltijas biznesa pārskats liecina, ka salīdzinājumā ar 2012. gadu, 2013. gadā vērojams 15% kritums to mazo un vidējo uzņēmumu vidū, kas ir gatavi realizēt jebkāda veida inovācijas. Līdz ar to lielāks kļuvis to uzņēmēju īpatsvars, kuri neplāno investēt inovācijās. Latvijā šādu vērtējumu pagājušā gada nogalē sniedza 52% mazo un vidējo uzņēmumu, Lietuvā – 58% uzņēmumu, Igaunijā – 40% uzņēmēju.

Inovācijas produktos vai pakalpojumos plāno veikt 26% respondentu Latvijā un Lietuvā un 27% Igaunijā. Visās Baltijas valstīs ir vērojamas ļoti pieticīgas investīcijas darbiniekos – 16% Igaunijā, 8% Latvijā un tikai 4% Lietuvā. Pozitīvi par jelkāda veida inovācijām bija tie uzņēmēji, kas prognozē lielāku apgrozījuma pieaugumu vai vēlas uzsākt aktīvāku darbību eksporta tirgos, portālam BNN norāda SEB bankā.


Написать комментарий