Par veselības pārbaudes neveikšanu iekšlietu sistēmas amatpersonas varēs atstādināt no amata

foto: mixnews.lv
foto: mixnews.lv

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus likumā, kas paredz, ka par neattaisnotu veselības stāvokļa pārbaudes neveikšanu iekšlietu sistēmas amatpersonas varēs atstādināt no amata un atvaļināt no dienesta, ziņo LETA.

Iekšlietu nozares un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonas, kuras neattaisnojošu iemeslu dēļ nebūs veikušas veselības stāvokļa pārbaudi, varēs atstādināt no amata pienākumu izpildes uz laiku, kas nepārsniedz trīs mēnešus. Par atstādināšanas laiku amatpersonām netiks izmaksāta arī darba samaksa.

Minētā likuma norma paredzēta, lai novērstu risku, ka dienestā var atrasties amatpersonas, kuras faktiski pilda amata pienākumus bez derīga Medicīniskās ekspertīzes komisijas atzinuma, jo praksē līdz šim tikuši konstatēti gadījumi, kad amatpersonas, saņemot nosūtījumu veselības stāvokļa atbilstības dienestam pārbaudei, dažādu apstākļu - gan attaisnojošu, gan neattaisnojošu - dēļ to savlaicīgi neveic.

Lai novērstu minēto situāciju un nodrošinātu, ka dienesta pienākumus pilda amatpersonas, kuru veselības stāvoklis ir atbilstošs noteiktām prasībām, jo īpaši ņemot vērā to, ka dienests iekšlietu nozares iestādēs ir saistīts ar paaugstinātu psiholoģisko un fizisko slodzi, kā arī ar iespējamību pielietot šaujamieročus, likums paredz iespēju iestādei šādas amatpersonas atstādināt no amata pienākumu izpildes līdz brīdim, kad tiek saņemts Medicīniskās ekspertīzes komisijas slēdziens, bet ne ilgāk kā uz trim mēnešiem.

Piedāvātais risinājums rosinās amatpersonas laicīgi veikt veselības stāvokļa pārbaudi, jo laikā, kad amatpersonas būs atstādinātas no amata pienākumu izpildes, tām netiks izmaksāta darba samaksa.

Savukārt, ja amatpersona atstādināšanas laikā neattaisnojošu iemeslu dēļ tomēr nebūs veikusi veselības pārbaudi, iestādei būs pietiekams pamats lemt par tās atvaļināšanu no dienesta.

Minētie grozījumi veikti Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm dienesta gaitas likumā.
 


Написать комментарий