Grībauskaite: Rudenī Lietuva kļūs neatkarīga no Krievijas gāzes

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

Tiklīdz Klaipēdā tiks uzcelts sašķidrinātās dabasgāzes termināla, Lietuvai vairs nebūs nepieciešama Krievijas gāze, paziņojusi Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite, vēsta delfi.lt.

"Rudenī, pārvarot visas ienaidnieku vētras, Lietuvā ieradīsies mūsu enerģētiskās neatkarības simbols – īpašs kuģis ar sašķidrinātās dabasgāzes termināli. Tas būs visas Lietuvas centienu sasniegums, pēc kura eksistenciālus draudus radošā Krievijas gāze mums vairs nebūs vajadzīga," paziņoja Grībauskaite.

Pēc viņas vārdiem 2015.gadā sāks funkcionēt energotilts ar Zviedriju, bet Lietuvas energotīkli savienosies ar Rietumeiropas tīkliem. Grībauskaite uzskata, ka tās būs enerģētiskās atkarības beigas.

Iepriekš Grībauskaite paziņoja, ka Krievijas koncerna "Gazprom" atsūtītais cenas piedāvājums un noteikumi gāzes piegādei uz Lietuvu, nav pieņemami, tomēr pārrunas turpināsies.

Pēc neoficiāliem datiem "Gazprom" piedāvā Lietuvai parakstīt desmit gadu līgumu, bet iepriekšējā līguma atlikušajā laikā (līdz 2015.gadam) "Gazprom" piedāvā Lietuvai gāzi ar 20% atlaidi. Pēc tam tiek aicināts uzsākt jaunas sarunas par gāzes cenu.

Apmaiņā uz to "Gazprom" grib, lai Lietuva atteiktos no visām apsūdzībām pret uzņēmumu Lietuvas un starptautiskajās tiesās, bet tāpat apsolītu nākotnē neizteikt nekādas pretenzijas.


Написать комментарий