Gruzija draud izdot Saakašvili aresta orderi

foto: ir.lv
foto: ir.lv

Gruzijas varasiestādes brīdinājušas, ka varētu tikt izdots eksprezidenta Mihaila Saakašvili aresta orderis, ja viņš neieradīsies Gruzijā uz nopratināšanu, zi'no LETA-BBC.

Saakašvili pēc pilnvaru termiņa noslēguma novembrī aizbrauca no Gruzijas. Gruzijas prokuratūra vēlas nopratināt bijušo prezidentu liecinieka statusā saistībā ar vairākām krimināllietām.

Saakašvili nopratināšana bija paredzēta ceturtdien, taču izskanējusī informācija liecina, ka viņš atteicies ierasties.

Bija paredzēts, ka nopratināšanā viņam tiks uzdoti jautājumi, kas saistīti ar desmit krimināllietām, tostarp ar lietu, kas ierosināta par bijušā premjerministra Zuraba Žvanijas nāvi 2005.gadā.

Citas lietas saistītas ar policijas veikto kratīšanu neatkarīgas raidorganizācijas telpās, ar iespējamu nelikumīgu līdzekļu izmantošanu valsts drošības dienestā un ar budžeta līdzekļu izšķērdēšanu.

Kopš 2012.gadā pie varas nāca koalīcija "Gruzijas sapnis", daudziem Saakašvili politiskajiem līdzgaitniekiem izvirzītas apsūdzības par korupciju un varas ļaunprātīgu izmantošanu.

Februārī tiesa piesprieda piecarpus gadu cietumsodu bijušajam premjerministram Vano Merabišvili, kurš tika atzīts par vainīgu valsts līdzekļu izšķērdēšanā. Taču tagad opozīcijā esošie Saakašvili atbalstītāji apgalvo, ka prāva bijusi politiski motivēta.

Arī Rietumi pauduši bažas, ka jaunā valdība varētu izmantot tiesas politiskās atriebības īstenošanai.

Pats Saakašvili šobrīd Gruzijā neuzturas, jo pieņēmis lektora vietas piedāvājumu Bostonas Tafta universitātē.
 


Написать комментарий