SIA Vaide: ES sankcijas pret Krieviju ietekmētu arī Latvijas apģērbu ražotājus

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

Ekonomiskās situācijas uzlabošanās un Latvijas iedzīvotāju pirktspējas paaugstināšanās tuvāko gadu laikā būtu labs nosacījums tam, lai pircēji meklētu alternatīvu lētajai produkcijai no Austrumāzijas un vairāk pievērstu uzmanību izstrādājumu kvalitātei.

Tā intervijā portālam BNN norāda apģērbu ražotāja Vaide Mārketinga nodaļas vadītāja Marina Griņina, piebilstot, ka ekonomisko apstākļu uzlabošanos, salīdzinot ar pērno gadu, uzņēmums nejūt.

Uzņēmuma galvenā eksportvalsts ir Krievija, tāpēc tās ekonomiskā situācija lielā mērā noteiks arī Vaides izaugsmi un nozarē kopumā daudz kas ir atkarīgs no situācijas kaimiņvalstīs. «Jebkuras ekonomiskās sankcijas pret Krieviju no Eiropas Savienības puses var mūs ļoti ietekmēt, jo Krievija pašlaik ir mūsu galvenais eksporta tirgus. Problēmas var sākties jau transportēšanas posmā – mēs labi atceramies laikus, kad uz Latvijas – Krievijas robežas bija ļoti garas rindas, kas iekavēja produkcijas piegādes laiku. Mums ir ļoti aktuāla un svarīga laicīga produkcijas piegāde, jo apģērbam jānokļūst veikalos sezonas laikā nevis vēlāk,» stāsta Griņina, piemetinot, ka ietekme uz uzņēmumu būs atkarīga arī no tā, kādas sankcijas pret Krieviju varētu tikt vērstas.

«Mēs ceram, ka pircēju pirktspēja paaugstināsies, ko pagaidām izjust mums nav izdevies. Toties apgrozījums Vaide firmas veikalos Latvijā ir audzis, jo 2013.gadā tika mainīts veikalu koncepts. T/c Origo un t/p Alfa veikali ir pārcēlušies uz lielākām telpām, kā rezultātā paplašinājās veikalu sortiments un mainījās veikalu dizains. Tas ļoti labvelīgi ietekmēja mūsu imidžu un piesaistīja jaunus klientus,» uzsver uzņēmuma pārstāve.

«Arī Latvijas politiķu pieņemtie lēmumi mūs ļoti ietekmē, jo esam vietējais ražotājs ar Latvijas kapitālu. Mēs gribētu, lai Latvijā pastāvētu nodokļu atvieglojumi vietējiem ražotājiem un eksportētājiem, taču būtu gandarīti vismaz par PVN likmes samazināšanu elektrībai,» teic Griņina, piebilstot, ka SIA Vaide iepērk visus audumus Eiropas Savienības valstīs, īpaši Itālijā un Vācijā, kur cenas izejvielām aug ar katru sezonu. Turklāt Lietuva šobrīd piedāvā lētāku darba spēku, savukārt Igaunījas apģērbu ražotāji attīsta vairākus spēcīgus apģērbu zīmolus.

Jau tagad, pēc viņas sacītā, uzņēmums izjūt kvalificēta darba spēka trūkumu, jo īpaši grūti atrast ir augsti kvalificētas šūvējas. Visbiežāk uzņēmumam nākas pieņemt darbiniekus ar nelielu darba pieredzi un apmācīt uz vietas. Neskatoties uz to fabrikas gan Rīgā, gan Jelgavā ir pilnībā nodrošinātas ar darbu, ražojot apģērbus tikai saviem zīmoliem.

Jāpiebilst, ka par aktuālajiem krāsu toņiem šai vasarai uzņēmuma Vaide modes dizaineres Sonita Pāvuliņa un Jekaterina Bolšova atzinušas spilgti zilo, ābolu zaļo, koraļļu sarkano un sinepju dzelteno krāsu. Moderni ir arī svītraini audumi, īpaši zilas, zaļas un dzeltenas svītras, mijoties ar baltu. Šīs modes tendences ir pārstāvētas arī jaunajā pavasara-vasaras kolekcijā Summer Garden.

Vaide ir Latvijas apģērbu ražotājs, kas izgatavo pašu veidotas kolekcijas. Šobrīd darbojas 18 firmas veikali ne vien visās Baltijas valstīs, bet arī Ukrainā, Krievijā un Vācijā.


Написать комментарий