Iesniedzot gada deklarāciju, līdz naudas iemaksai kontā jāgaida mazāk par mēnesi

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

Lai atgūtu pārmaksātos nodokļus, no šā gada 1. līdz 31.martam Valsts ieņēmumu dienestā (VID) iesniegtas 142 807 gada ienākumu deklarācijas, no tām 120 610 – par 2013.taksācijas gadu.

Lai arī likums «Par iedzīvotāju ienākuma nodokli» paredz, ka pārmaksātais iedzīvotāju ienākuma nodoklis ir jāatmaksā trīs mēnešu laikā, šobrīd vidējais gaidīšanas laiks no deklarācijas iesniegšanas brīža līdz naudas saņemšanai kontā tām deklarācijām, kas iesniegtas, sākot ar šā gada 3.martu, ir mazāks par mēnesi.

Iesniegto deklarāciju skaits gada laikā ir pieaudzis, jo pērn šādā pašā laika posmā VID bija saņemtas 128 503 gada ienākumu deklarācijas. Tajā skaitā par 2012.gadu bija iesniegtas 107 266 gada ienākumu deklarācijas, portālam BNN stāsta VD Sabiedrisko attiecību daļas galvenā speciāliste Evita Teice-Mamaja.

«No šī gada martā iesniegtajām gada ienākumu deklarācijām 121 661 deklarācijas gadījumā ir atmaksājams pārmaksātais iedzīvotāju ienākuma nodoklis (respektīvi, saņemts kopumā ir vairāk deklarāciju, bet tieši šajā 121 661 deklarācijā ir norādīti attaisnotie izdevumi, kas arī ir atmaksājami) par kopējo summu 12 101 319,92 Ls apmērā. Līdz ar to vidējā summa ir Ls 99,46. Tostarp par 2013. taksācijas gadu iesniegtajām deklarācijām – 101 500 gada ienākumu deklarāciju gadījumā ir atmaksājama kopējā summa 10 791 298,28 Ls apmērā, līdz ar to vidējā atmaksājamā summa sasniedz Ls 106,32. Kā zināms, 2014.gadā cilvēks var iesniegt gada ienākumu deklarāciju ar čekiem arī par 2012. un 2011.gadu un saņemt atmaksu par viesim gadiem kopā,» informē VID pārstāve. Viņa piebilst, ka visas martā iesniegtās deklarācijas vēl nav pārbaudītas, tādējādi deklarāciju kopsummas pēc deklarāciju pārbaudes var mainīties. Tāpat jāņem vērā, ka summa, kas gada ienākumu deklarācijās tiek aprēķināta atmaksai, veidojas pārrēķina rezultātā no vairākām pozīcijām, ne tikai no iesniegtajiem attaisnotajiem izdevumiem.

Sākot ar 2014.gada 1.janvāri, visām fiziskajām personām – saimnieciskās darbības veicējiem – Gada ienākumu deklarācija un citas nodokļu un informatīvās deklarācijas ir obligāti jāiesniedz, izmantojot VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmu. «Ar katru gadu nodokļu maksātāju informētība par gada ienākumu deklarāciju aizpildīšanu uzlabojas, jo nodokļu maksātāji var piemērot atvieglotos deklarēšanās noteikumus. Iespēja iesniegt gada ienākuma deklarāciju elektroniski ir veicinājusi iesniegto deklarāciju skaita pieaugumu, kā arī ir samazinājies precizēto vai labotu deklarāciju skaits,» teic Teice-Mamaja.

Pēc viņas sacītā, «biežāk kļūdas tiek pieļautas saistībā ar attaisnotajiem izdevumiem, jo tos nekorekti aprēķina vai norāda nepareizā ailē, piemēram, pakalpojumus par zobārstniecību un operācijām ieraksta D4 pielikuma 3.ailē, lai gan tie ir norādāmi D4 pielikuma 5.ailē. Ne vienmēr tiek izprasts Ministru kabineta noteiktais ierobežojums attaisnoto izdevumu par izglītību un medicīnas pakalpojumu iekļaušanu deklarācijā vienai personai Ls 150 (EUR 213,43) – deklarācijās tiek iekļauts viss maksājums. Uzrādot attaisnotos izdevumus, daudzi gaida atpakaļ visu summu, ko ir norādījuši D4 veidlapā, lai gan pienākas tikai 24% no kopsummas.»

Tāpat, aizpildot gada ienākuma deklarācijas, daudzi vēlas izmantot iepriekšējo gadu attaisnoto izdevumu atlikumus, lai gan normatīvie akti nosaka, ka vispirms izmantojami attiecīgā (tekošā) gada attaisnotie izdevumi. Deklarācijām tiek pievienoti attaisnotie izdevumi, kas attiecas uz citu gadu, piemēram, aizpildot gada ienākuma deklarāciju par 2013.gadu, klāt pievieno attaisnoto izdevumu dokumentus par 2012. un 2011.gadu. Ir gadījumi, kad attaisnotie izdevumi par vairākiem gadiem tiek saskaitīti kopā un pievienoti gada ienākuma deklarācijai. Reizēm, iesniedzot gada ienākumu deklarācijas, vispār netiek pievienoti attaisnojuma dokumenti vai to kopijas. Tāpat deklarāciju iesniedzēji nereti nepamatoti vai nekorekti norāda gada neapliekamo minimumu un atvieglojumus par apgādībā esošu personu, nesniedz izziņas par izglītības iegūšanu personām, kas vecākas par 18 gadiem, vai arī nenoņem no apgādības personas, kuras pašas ir uzsākušas darba gaitas.

Saimnieciskās darbības veicēji mēdz uzrādīt nepareizus ienākumus, kļūdaini vai neprecīzi norādīt avansa un VSAOI maksājumus. Tāpat nodokļu pārmaksu vēlas saņemt arī tādi iedzīvotāji, kuri paši nav maksājuši nodokļus un nav deklarējuši savus ienākumus, bet attaisnotos izdevumus iesniedz un vēlas saņemt nodokļu atmaksu. Daudz mazāk kļūdu un neprecizitāšu ir deklarācijās, kas iesniegtas Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS).

Pa VID Informatīvo tālruni laika periodā no šā gada 1. līdz 31. martam ir sniegtas atbildes uz 39 831 jautājumiem par nodokļu administrēšanu. 16 729 jeb 42% no kopējā informatīvajā tālrunī sniegto atbilžu skaita bija par iedzīvotāju ienākuma nodokli, tostarp par gada ienākumu deklarācijām.


Написать комментарий