Vai Latvijā aizliegs arī Rossija 24 kanālu?

foto: sibterra.info
foto: sibterra.info

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) varētu veikt monitoringu arī kanālam "Rossija 24", lai pārliecinātos par tā ziņu sižetu saturu, tā biznesa portālam "Nozare.lv" pastāstīja NEPLP vadītāja vietniece Aija Dulevska.

Par to tiks lemts, "tiklīdz visi NEPLP locekļi" sanāks kopā.

Kanālu retranslācijas atļaujas kabeļoperatoriem tiek izsniegtas visai operatora izvēlētajai kanālu programmai kopumā, skaidroja NEPLP Informācijas centra vadītāja Sanita Blomniece.

Tiem kabeļoperatoriem, kas vēlas veikt izmaiņas retranslējamo programmu sarakstā, jāsaņem NEPLP akcepts par attiecīgajām izmaiņām.

Kā liecina biznesa portāla "Nozare.lv" novērojumi, patlaban Krievijas ziņu kanāls "Rossija 24" ir iekļauts lielākajā daļā NEPLP apstiprināto Latvijas kabeļoperatoru programmu sarakstā.

Tiesības retranslēt kanālu "Rossija 24" ir kabeļoperatoram "Izzi", kas raida galvenokārt Rīgā un tās rajonā, kabeļoperatoriem "Edan", "Livas", "Balticom", kā arī "DauTKom", "Starnet", "Scintilla", "Nova", "Ktv Universs", "Ktv Teleanss", kuri raida Daugavpils, Rēzeknes, Krāslavas, Viļānu, Līvānu un Valmieras apkaimē, kā arī citiem kabeļoperatoriem.

Liepājas kabeļtelevīzija "Ostkom" kanāla "RTR Rossija" vietā skatītājiem piedāvā kanālu "Rossija 24", norādot, ka izmaiņas saistītas ar NEPLP lēmumu.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, SIA "Ostkom" pieder Oļegam Stankevičam. Uzņēmums 2012.gadā strādājis ar 1,7 miljonu eiro apgrozījumu un vairāk nekā pusmiljona eiro peļņu.

Televīzijas kanālu "Rossija 24" NEPLP aizliegtā kanāla "RTR Rossija" vietā retranslē arī Daugavpils kabeļtelevīzijas operators SIA "DauTKom". 68,4% uzņēmuma kapitāla daļu pieder privātpersonai Jeļenai Pankevičai. Savukārt atlikušās kapitāla daļas Inārai Pankevičai un Vladimiram Pivorovičam.

Kanāls "Rossija 24" programmu paketē nav iekļauts operatoriem "Lattelecom", "Baltcom TV" un citiem.

Sociālajos tīklos izplatījušās runas, ka daudzi kabeļoperatori NEPLP aizliegto kanālu "Rossija RTR" aizstās ar kanālu "Rossija 24", kam arī tiek pārmesta Krievijas propagandas izplatīšana. Televīzijas un sakaru pakalpojumu operators "Baltcom TV" ("Baltcom") Krievijas kanālu "Rossija 24" retranslēt neplāno, paziņoja "Baltcom" satura vadītāja Diāna Pujate.

Otrdien un pirmdien vairāki sociālo tīklu dalībnieki izteikuši sašutumu par to, ka "Baltcom" savā kanālu programmā krievu kanālu "RTR Rossija" (RTR) aizstājis ar "Rossija 24". "Baltcom" apsūdzības noliedz un uzsver, ka RTR aizstāts ar filmu kanālu "K1".

"Lattelecom" kanālu "Rossija RTR" aizstās ar filmu kanālu "K2", kas piedāvā 24 stundas diennaktī skatīties pēdējos 20 gados Krievijā veidotās un ražotās mākslas filmas, informēja uzņēmuma sabiedrisko attiecību projektu vadītāja Līga Bite.

Portāls Miznews.lv jau ziņoja, ka NEPLP pieņēmusi lēmumu uz trim mēnešiem ierobežot TV kanāla "Rossija RTR" retranslāciju Latvijā. NEPLP izplatītajā paziņojumā norādīts, ka, "izskatot administratīvo lietu par iespējamo Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma pārkāpumu Latvijas teritorijā retranslētās programmas "Rossija RTR" saturā, NEPLP pieņēmusi vienbalsīgu lēmumu aizliegt retranslēt programmu "Rossija RTR" Latvijas teritorijā trīs mēnešus no šī lēmuma spēkā stāšanās dienas".

"Pārbaudot "Rossija RTR" ierakstus no 2014.gada 2.marta līdz 17.martam, NEPLP konstatēja, ka programmas ziņu un citos raidījumos ir ietverta informācija, kas pārkāpj Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumu."

Šāda informācija programmā "Rossija RTR" tikusi atspoguļota regulāri.


Написать комментарий