Daugavpils skolēniem un jauniešiem šogad būs vairāk iespēju tikt nodarbinātiem

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Šogad Daugavpils skolēniem un jauniešiem būs vairāk iespēju tikt nodarbinātiem: dažādus nodarbinātības variantus piedāvās ne tikai pašvaldība, bet arī Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA).

NVA Daugavpils nodaļas vadītājs Jānis Vanags paziņoja, ka no šī gada NVA sāk īstenot pasākumus Jauniešu garantijas programmas ietvaros. Pasākumu mērķis ir sekmēt jauniešu aktivitāti darba tirgū un palīdzēt viņiem iegūt pirmo darba pieredzi.

NVA īsteno reģionālās darba mobilitātes pasākumu jauniešiem, kuru darba vieta atrodas vismaz 20 km attālumā no deklarētās dzīvesvietas: viņi saņems finansiālo atbalstu (tiks segti transporta un dzīvojamās telpas īres izdevumi). Lai sekmētu pašnodarbināto personu darbību un uzņēmējdarbības uzsākšanu, NVA turpinās realizēt profesionālās izglītības programmas un pasākumus, kuri ir saistīti ar pirmās profesijas apguvi.

Šogad tiks atjaunota programma, kuras ietvaros interesenti varēs saņemt vidējo izglītību (sākot ar 15 gadiem). Vasaras laikā viņi tiks nodarbināti pašvaldības organizācijās, komercstruktūrās un nevalstiskās organizācijās, izņemot izglītības iestādes un politiskās partijas. Viens skolēns varēs tikt nodarbināts uz laiku līdz diviem mēnešiem, programma ir domāta 258 skolēniem.

Minētās programmas ietvaros NVA apmaksās 50% no minimālās mēnešalgas, kā arī garantēs dotāciju darbu vadītājam (kurš varēs sekot līdzi ne vairāk kā 10 skolēnu darbam) vienas minimālās mēnešalgas apmērā, civiltiesiskās atbildības apdrošināšanu un skolēnu apdrošināšanu no nelaimes gadījumiem. Otro darba algas daļu un sociālo nodokli maksās darba devējs.

J.Vanags atzīmēja, ka, pēc viņa domām, skolēnu interese par nodarbinātību vasaras laikā būs liela, tomēr pastāv iespēja, ka darbadevēju aktivitāti ietekmēs nepieciešamā līdzfinansējuma apjoms.

Savukārt Daugavpils pilsētas domes Jaunatnes departaments šogad turpinās vasaras nodarbinātības programmas īstenošanu. Departamenta vadītājs Teodors Bikovskis paziņoja, ka 15-19 gadus vecu jauniešu reģistrācija darbam vasaras laikā esot noslēgusies un šogad rindā ir 425 cilvēki, kas ir nedaudz mazāk, nekā pērn, kad bija pieteikušies 522 interesenti.

Līdz 25.aprīlim pilsētas skolās turpināsies 13-14 gadus vecu skolēnu reģistrācija darbam vasarā. T.Bikovskis atzīmēja, ka pērn šajā kategorijā pieteikumu bija divreiz vairāk, nekā darba vietu.


Написать комментарий