Zinātnieki: smēķējošas sievietes ātrāk pieņemas svarā

foto: mykaleidoscope.ru
foto: mykaleidoscope.ru

Tabakas dūmi ietekmē garšas receptorus, kā rezultātā smēķētāji pilnībā neizjūt taukainu un saldu ēdienu garšu.

Nesaņemot baudu no ēdiena, cilvēki ar notrulinātu garšas sajūtu sāk pārēsties. ASV zinātnieki saka, ka kalorijām bagātu ēdienu garša tabakas degšanas produktu iedarbībā vairāk mainās sievietēm, tādēļ smēķējošas dāmas pastāvīgi izjūt tieksmi uz saldumiem un neveselīgiem ēdieniem.

Vērienīgu pētījumu ar 21–41 gadu vecām smēķējošām un nesmēķējošām sievietēm veica Vašingtonas universitātes zinātnieki. Speciālisti novēroja vairākus simtus sieviešu, sadalot viņas 4 grupās: nesmēķējošas sievietes ar normālu svaru un aptaukošanos, kā arī smēķējošas dāmas ar normālu svaru un aptaukošanos. Visām pētījuma dalībniecēm tika piedāvāts nogaršot vaniļas pudiņu un noteikt tā salduma pakāpi, tauku saturu, kā arī novērtēt tā garšu.

Tika noskaidrots, ka smēķētāju vairākumam likās, ka pudiņš nav salds, nav taukains un vispār nav garšīgs. Šī pētījuma līdzautors, profesore Janīna Pepino paskaidroja, ka garšas sajūtas smēķētājām ar aptaukošanos saistītas ar zemo baudu no ēdiena, – ziņo eurosmi.ru.

Pēc speciālistes vārdiem garšas notrulināšanās piespiež sievietes ēst vairāk saldumu, kā arī ar taukiem piesātinātus un kalorijām bagātus ēdienus, lai gūtu no ēdiena maksimumu pozitīvu emociju. Bet tas nozīmē, ka smēķējošas sievietes biežāk cieš no aptaukošanās nekā dāmas, kuru garšas receptori nav cietuši no tabakas dūmiem.   


Написать комментарий