Straujuma uzdod Kozlovskim spaisa apkarošanu noteikt par prioritāti

foto: lat.mixnews.lv
foto: lat.mixnews.lv

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) šodien izdevusi rezolūciju iekšlietu ministram Rihardam Kozlovskim (RP), uzdodot "legālo narkotiku" apkarošanu noteikt par prioritāti.

Rezolūcijā premjerministre arī aicina Valsts policiju sagatavot par paveikto kopš brīža, kad spēkā stājās grozījumi Krimināllikumā, kas paredz noteikt atbildību par jaunas psihoaktīvas vielas neatļautu izgatavošanu un realizāciju. Valsts policijai uzdots iesniegt priekšlikumus par turpmāk plānotajiem kaitīgā maisījuma izplatību ierobežojošajiem pasākumiem.

Šo informāciju plānots izskatīt 17.aprīlī plānotajā Narkotiku kontroles un narkomānijas ierobežošanas koordinācijas padomes sēdē.

Pašlaik Iekšlietu ministrija aktīvi strādā pie turpmākām izmaiņām likumdošanā, kas paredzētu noteikt visaptverošu definīciju jaunajām psihoaktīvajām vielām un aizliegumu visai jauno psihoaktīvo vielu apritei, pat tādām, kas, iespējams, vēl tikai varētu ienākt Latvijas tirgū. 9.aprīlī stājas spēkā grozījumi Krimināllikumā, kas paredz kriminālatbildību personām, kuras pārdod tā dēvētās legālās narkotikas, ja to apritei piemērots pagaidu aizliegums.

Krimināllikumā iekļauts 248.1.pants par jaunu psihoaktīvu vielu vai to saturošu izstrādājumu neatļautu izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu un pārsūtīšanu realizācijas nolūkā un realizēšanu. Par to paredzētais sods ir brīvības atņemšana uz laiku līdz diviem gadiem vai īslaicīga brīvības atņemšana, vai piespiedu darbs, vai arī naudas sods un policijas kontrole uz laiku līdz trim gadiem.

Savukārt par darbībām, kas izraisījušas smagas sekas, varēs sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai piespiedu darbu un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem.

Līdz šim likums ļāva operatīvi reaģēt un piemērot pagaidu aizliegumu uz 12 mēnešiem vielām, kuras vēl nav iekļautas aizliegto vielu sarakstā, taču par pagaidu aizlieguma neievērošanu nebija noteikta kriminālatbildība.

Lai šo vielu izplatības ierobežošana būtu efektīva, ir nepieciešams pagaidu aizliegumā iekļauto vielu sarakstu regulāri papildināt, iekļaujot tajā visas jaunās psihoaktīvās vielas, kas parādās Latvijas tirgū vai var tajā parādīties.


Написать комментарий