Viņķele par pensiju kompensāciju: Tas ir murgs!

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Tas ir populistisks un nežēlīgs apsolījums, zinot, ka to nevarēs izpildīt, komentējot labklājības ministra Ulda Auguļa un tiesībsarga Jura Jansona vienošanos par pensiju kompensāciju portālam Mixnews.lv sacīja politiķe Ilze Viņķele.

"Tas nozīmē diezgan nopietnu pensiju sistēmas demontāžu, jo pensiju aprēķins paredz ekonomikas procesu svārstības. Ja tautsaimniecība ir lejupslīdoša, ja iemaksas samazinās, tad pensijas nevar būt lielākas. Tas nozīmē, ka Augulis ar Jansonu acīmredzot principā ierosina pārskatīt pensiju aprēķinu, piemērot kompensācijas mehānismus regresa kārtībā, kas ir kaut kas līdz šim nebijis," sacīja Viņķele.

"Šādi apsolot Augulis pilnīgi noteikti zina, ka ne tuvu naudas budžetā tam nav. Man ir pilns pamats to apgalvot. Tas nozīmē, ka amatpersona esot visnotaļ skaidrā prātā, ir apsolījis lietas, zinot, ka tās nav izpildāmas," norādīja Viņķele.

Politiķe arī asi kritizēja ideju par vienreizējo kompensāciju, norādot, ka tā būs nebūtiska un cilvēku dzīvēs pārmaiņas neradīs.

"Vienreizējā kompensācija - nekā savādāk kā par murgiem es to nevaru nosaukt. Gribētos zināt, kā cienījamie kungi iedomājušies aprēķināt vienreizējo kompensāciju? Izmaksāt 100 vai 200 eiro? Tas ir populistisks un nežēlīgs apsolījums, zinot, ka to nevarēs izpildīt. Pat, ja tur kaut ko saķibinās, tad tā [vienreizējā kompensācija] būs tik neliela un nenozīmīga, ka tas cilvēkiem viņu turpmākajā dzīvē neko neizmainīs," uzsvēra bijušā labklājības ministre.

Viņķele arī piebilda, ka ar šo solījumu "kolēģi ir atklājuši jaunas robežas žanrā "kā var nesolīt?""

"Man ir kauns, ka Auguļa kungs, ko uzskatīju par pietiekami profesionālu cilvēku tomēr kaut ko tādu no sevis ir dabūjis ārā." skumji atzina politiķe. "Paziņojums mani vedina domāt, ka Augulis zina, ko viņš ir pateicis – tur bija tā mazā, gaumīgā atsauce uz Finanšu ministriju. Sak, atnāks sliktais Vilks un pateiks: "Puiši, nemurgojiet". Tas ir ne tikai neprofesionāli, bet arī nekoleģiāli."

Viņa uzsvēra, ka šāda rīcība ir saistāma tikai ar vienu – par katru cenu iegūt sev popularitāti rudenī gaidāmajām Saeimas vēlēšanām.


Написать комментарий