Par dārza laistīšanu

foto: m.la.lv
foto: m.la.lv

Ūdens augam ir tikpat nepieciešams, kā cilvēkam. No ūdens ir atkarīga augu barības vielu uzņemšana, augšana un attīstība.

Augiem ūdens ir nepieciešams visu veģetācijas periodu, mūžzaļajiem augiem visu dzīves laiku. Sevišķi nozīmīgs pietiekošs mitrums augsnē ir pavasarī vasaras sākumā, aprīlis- jūnijs, kad augiem ir intensīvas augšanas periods un rudenī, septembris līdz novembra sākums, kad augi gatavojas ziemot.

Augļu kokus un krūmus un dārzeņu kultūras jānodrošina ar vienmērīgu mitrumu visas sezonas laikā, lai panāktu labas ražas ienākšanos.
Augsnes mitrumu nosaka dārza novietojums pēc debespusēm, tā noēnojums, grunts sastāvs un gruntsūdens līmeņa dziļums.

Dārzā nepārtraukti jāseko augsnes mitrumam, nedrīkst pieļaut augsnes izžūšanu un augu vīšanu, tāpat kā augsni nedrīkst pārlaistīt, jo tad augi var aiziet bojā no pārmērīga mitruma augsnē.

Labāk laistīt reti, bet daudz. Pilnībā pietiek dārzu salaistīt 1 reizi nedēļā, bet kārtīgi. Mitrumu augsnē palīdz saglabāt mulča ap augiem un dobju rušināšana.

Laistīt nav vēlams dienas vidū, jo kad spīd spoža saule augi var apdegt.

Automātiskās dārza laistīšanas sistēmas

Automātiskās dārza laistīšanas sistēmas nodrošina augus ar vienmērīgu ūdens padevi visu sezonu, tādejādi nodrošinot augiem optimālus augšanas apstākļus. Sistēmas darbību regulē un vada automātika, ar kuras palīdzību ieprogrammē laistīšanas ilgumu, biežumu un darbību atkarībā no klimatiskajiem apstākļiem (lietus). Automātiskās laistīšanas sistēmas visi elementi ir paslēpti zem zemes, vienīgā redzamā daļa ir hidranti, kas laistīšanas brīdī izbīdās no zemes.

Manuālās dārza laistīšanas sistēmas

Dārzos, kur nav plānots uzstādīt automātisko laistīšanas sistēmu, dārza teritorijā iesakām ierīkot laistīšanas izvadus (ar pazemes instalāciju) pie kuriem pieslēgt parastos dārza laistītājus.


Написать комментарий