Meksikā piedzimis rets zvēriņš – zonkijs

foto: All Over Press
foto: All Over Press

Reynosa zooloģiskajā dārzā Meksikā aprīļa beigās piedzimis visai rets dzīvnieks - ēzeļa un zebras hibrīds. Apburošais dzīvnieks, kurš nosaukts par Humbu (Khumba), pēc krāsas atgādina ēzeli, bet viņa spalvās ir arī zebrām raksturīgās svītras.

Kā vēsta vietējie mediji, dzīvnieks, kuru var dēvēt par zedonku vai zonkiju (no angļu valodas vārdiem zebra un donkey), ir piedzimis veselīgs, skaists un ar dzīvi apmierināts.

Zonkija vecāki ir ēzelis Ignasio un zebru mātīte Raijasa, kuru mīlestību zooloģiskā dārza darbinieki nav spējuši izkontrolēt.

Lai gan šis ir otrais Meksikā dzimušais zonkijs pēdējo divu gadu laikā, zoodārza pārstāvji ir visai izbrīnīti, jo teorētiski ēzeļu un zebru hromosomas nav savienojamas.

Zonkiji ir ļoti reti dzīvnieki, taču daži eksemplāri pasaulē ir sastopami (lielākoties viņi nav dzimuši mākslīgas selekcijas rezultātā, bet nejauši).

Tiesa, vēl retāki radījumi ir donkri - zebru mātītes un ēzeļu tēviņa mazuļi. Zooloģijā zebras un kāda cita zirgu dzimtas dzīvnieka atvases sauc par zebroīdiem, un par tādiem jau XIX gadsimtā vēstīja Čārlzs Darvins.

Piemēram, zebru tēviņa un ķēves atvase ir zorss, bet ponija un zebru tēviņa bērni ir zoniji. Taču pastāv vēl daudzi varianti, ko angļu valodā sauc zebonkey, zebrinny, zebrula, zebrass, zebadonk un tā tālāk.


Написать комментарий