Lietuvā gatavojas prezidenta vēlēšanām

foto: 15min.lt
foto: 15min.lt

Trešdien Lietuvā sākas iepriekšējā balsošana pirms šonedēļ gaidāmajām prezidenta vēlēšanām.

Iepriekšējā balsošana pieejama tiem vēlētājiem, kuri savu balsi nevarēs nodot vēlēšanu dienā.

Trešdien sākas arī balsošana pa pastu.

Vēlēšanas notiks 11.maijā.

Lai gan sākotnēji savu kandidatūru bija izvirzījuši 12 cilvēki, cīņu par prezidenta krēslu turpina septiņi kandidāti.

Par vēlētāju atbalstu 11.maijā sacentīsies pašreizējā prezidente Daļa Grībauskaite, sociāldemokrātu kandidāts Eiropas Parlamenta deputāts Zigmants Balčītis, Viļņas mērs Artūrs Zuoks, Lietuvas Zemnieku un zaļo savienības kandidāts Ignalinas mērs Bronis Rope, neatkarīgais kandidāts Seima deputāts Naglis Puteiķis, Darba partijas kandidāts Seima deputāts Artūrs Paulausks un Lietuvas poļu vēlēšanu akcijas priekšsēdētājs EP deputāts Valdemārs Tomaševskis.

Kandidātu vidū nav izdevies nonākt Seima deputātam, bijušajam Grībauskaites padomniekam un šobrīd sīvam viņas kritiķim Linam Balsim, kura savākto parakstu skaits balansēja uz robežas.

Nepieciešamos parakstus savlaicīgi nespēja iesniegt četri pretendenti - uzņēmējs Vlads Lašs, Lietuvas Neatkarības akta parakstītājs Rolands Paulausks, greidera vadītājs Jons Lašinis un Demokrātiskās darba un vienotības partijas priekšsēdētāja, pirmā atjaunotās neatkarīgās Lietuvas tieši ievēlētā prezidenta Aļģirda Brazauska atraitne Kristina Brazauskiene.

Vēl pirms tam no nodoma kandidēt šajās vēlēšanās nācās atteikties savulaik impīčmenta ceļā no Lietuvas prezidenta amata atceltajam partijas "Kārtība un taisnīgums" līderim Rolandam Paksam, kas saskaņā ar sabiedriskās domas aptauju datiem varēja kļūt par spēcīgāko Grībauskaites sāncensi.

Savulaik amata zvērestu lauzušajam Paksam tā arī neizdevās atrast tiesisku ceļu, lai kļūtu par kandidātu, tādēļ viņš netika reģistrēts pat kā pretendents.

Ja būs nepieciešama arī vēlēšanu otrā kārta, tā tiks rīkota 25.maijā.


Написать комментарий