Brežņeva dēlu aģenti centušies vervēt ar «seksa lamatām»

Leonīds Brežņevs, no Internet resursiem
Leonīds Brežņevs, no Internet resursiem

Aukstā kara laikā zviedru specdienesti PSKP CK ģenerālsekretāra Leonīda Brežņeva dēlu Juriju centušies savervēt ar seksapīlas britu izlūkdienesta aģentes palīdzību, ziņo izdevums "The Times". Tiesa, viņiem tas nav izdevies.

Šī spiegu stāsta detaļas atklātas bijušā Zviedrijas Valsts drošības dienesta (Sapo) priekšnieka Ūlofa Fronšteda nesen iznākušajā grāmatā "Spiegu mednieks".

Fronšteds, kurš Sapo vadīja no 1966. līdz 1978. gadam, ar šantāžas palīdzību centies savervēt Juriju Brežņevu, kurš tolaik strādāja Padomju Savienības tirdzniecības pārstāvniecībā Stokholmā.

Bija paredzēts, ka ar Brežņeva dēlu iepazīsies britu aģente ar segvārdu Anna, kuru Lielbritānija bija stādījusi priekšā kā pašu efektīvāko kārdinātāju, kura ne reizi neesot izgāzusi nevienu vīriešu pavedināšanas misiju.

Saskaņā ar plānu Annai vajadzēja Jurijam sasolīt intīmu tuvību un ievilināt viņu dzīvoklī, kas pilns ar slēptu foto un video aparatūru. Pēc tam Sapo plānoja ar šiem materiāliem Juriju šantažēt, prasot no viņa informāciju par PSRS.

Tomēr, neraugoties uz rūpīgi sagatavoto operāciju, Jurijs Brežņevs īsi pirms tam pameta Zviedriju - zviedru specdienestu plānus viņam bija atklājis kāds Sapo darbinieks Stigs Berglings, kurš tolaik slepeni sadarbojās ar VDK.

"Vēl šodien, domājot par šo nodevību, es kļūstu nikns," savā grāmatā raksta Fronšteds.

Berglings tika atmaskots 1979. gadā un arestēts ceļā uz Izraēlu. Pēc tam viņš tika deportēts uz Zviedriju, kur viņam par valsts nodevību piesprieda mūža ieslodzījumu.

Bijušais aģents no cietuma aizbēga 1989. gadā, kad viņam bija atļauta tikšanās ar sievu. Savukārt 1994. gadā viņš pats padevās varas iestādēm un "atsēdēja" vēl trīs gadus.


Написать комментарий