Apsolīto gaida trīs gadus: Obamas administrācija vēl nav slēgusi Gvantanamo cietumu 1

foto: kadrs no video
foto: kadrs no video

Tieši pirms gada, 2013. gada 23. maijā notika spilgtā ASV prezidenta Baraka Obamas uzstāšanās, kurā viņš paziņoja par nodomu tuvākajā laikā slēgt Gvantanamo cietumu.

Tomēr pēc gada šajā lietā pavirzīšanās uz priekšu nav novērojama, ASV administrācija nesper nekādus soļus, izņemot solījumus.

Baraks Obama atzina, ka ASV Gvantanamo cietumā ieslodzītos spīdzina, bet daži aizdomās turamie par terorismu tiek turēti cietumā nelikumīgi. Ar aicinājumu slēgt cietumu ASV prezidents 2013. gada 23. maijā vērsās Kongresā. Ieslodzītie, kuri tiek turēti Gvantanamo, tiks pārvesti uz citām valstīm, pārsvarā uz Jemenu, bet viņu lietas individuāli izskatīs ASV tiesas, tad paziņoja Obama.

2013. gada jūlijā ASV Kongresa augšpalāta noklausījās jautājumu par Gvantanamo cietuma slēgšanu. Tā bija pirmā lietas izskatīšana kopš 2009. gada, kaut gan Obama jau pirms sešiem gadiem solīja slēgt šo cietumu, – ziņo russian.rt.com.

Ir pagājis gads, tomēr neskatoties uz ciešo MIL uzmanību, Baraka Obamas administrācija nesper nekādus soļus, lai slēgtu Gvantanamo. Patlaban šajā cietumā atrodas 77 cilvēki, daļa no kuriem ir atzīti par nevainīgiem, bet cita daļa nerada amerikāņiem draudus, tomēr šie cilvēki vairākus gadus atrodas aiz restēm. 

„Prezidenta nespēja nodrošināt taisnīgu iztiesāšanu vai atbrīvot nevainīgos ieslodzītos turpina radīt cilvēku upurus”, – raksta cilvēktiesību eksperts Medea Benžamins laikrakstā Huffington Post. 

Cietums, kurš ir ieguvis nosaukumu „Gvantanamo nometne” (Guantanamo Bay detention camp) pastāv no 2001. gada. Tas tika izveidots personu turēšanai un pratināšanai, kuras tur aizdomās par terorismu. Lai izvairītos no juridiskajiem sarežģījumiem un darbības brīvības iegūšanai ar ieslodzītajiem ASV varas iestādes uzbūvēja to Kubas, nevis ASV teritorijā.

Šī objekta pastāvēšanu un tur noteikto kārtību regulāri kritizē tiesībsargājošās organizācijas par spīdzināšanas izmantošanu un cilvēku turēšanu aiz restēm bez apsūdzību uzrādīšanas.


Написать комментарий

Amerika domā ka viņi var atļauties visu, darīt ko gribēt un re cik gudri-cietums jau nav pie viņiem.