Prezidents ar savu piemēru aicina izpildīt pilsoņa pienākumu un balsot

foto: Edžus Miķelsons, Dienas mediji
foto: Edžus Miķelsons, Dienas mediji

Sestdienas, 24.maija, rītā savu izvēli Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās izdarīja arī Valsts prezidents Andris Bērziņš.

Prezidents pie vēlēšanu urnas devās Amatas novada Drabešu pagasta Līvos. Pēc nobalsošanas Bērziņš žurnālistiem atklāja, ka problēmu ar izvēli neesot bijis, vienlaikus uzsverot – aktīva dalība EP vēlēšanās ir ne mazāk svarīga kā balsojums Saeimas un pašvaldību vēlēšanās. Savu izvēli Bērziņš gatavs atklāt tikai pēc gala rezultātu izziņošanas.

"Ir ļoti būtiski [balsot]. Latvija savu ir sasniegusi, lai nodrošinātu pilnvērtīgu līdzdalību ES, tāpēc piedalīšanās [EP vēlēšanās] nav mazāk būtiska kā vietējā parlamenta un pašvaldību vēlēšana," skaidroja Bērziņš.

Komentējot salīdzinoši nelielo vēlētāju aktivitāti EP vēlēšanās, Bērziņš izteicās, ka būtu labi, ja EP vēlēšanas varētu konsekventi rīkot vienā laikā ar pašvaldību vēlēšanām, kā tas bija 2009.gadā. "Tad dalība EP vēlēšanās un rezultāts būtu daudz vērtīgāks," uzskata prezidents.

Tomēr savu novadnieku aktivitāti vēlēšanās Bērziņš vērtē kā labu. "Lauciniekiem gan šajā laikā jāstrādā, taču domāju, ka šeit noteikti nav tā vieta, kur būs zemākā aktivitāte. Šī vieta vienmēr bijusi aktīva visās jomās. Turklāt lauciniekiem EP vēlēšanas ir ļoti būtiskas, jo rezultātus viņi izjūt tiešā veidā. Tas ir papildu veicinošs pasākums," pauda Bērziņš, aicinot sestdien ikvienu doties izpildīt savu pilsoņa pienākumu.

Samērā lielo Drabešu pagasta iedzīvotāju aktivitāti portālam Diena.lv apstiprina arī Līvu vēlēšanu iecirkņa vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Gints Bauers, atklājot, ka cilvēki labprāt izmantojuši iespēju savu viedokli paust jau iepriekšējās balsošanas dienās – no trešdienas līdz piektdienai.

Prezidents vienlaikus kritizē rezultātu izziņošanas kārtību. Tie tiks izziņoti naktī no svētdienas uz pirmdienu, kad visās dalībvalstīs balsošana būs beigusies. "Nedomāju, ka tas būs pareizākais veids un veicina aktivitāti. Ja jāgaida divas dienas, lai uzzinātu rezultātu, tas nav veicinošākais," domās dalījās Bērziņš.

Jau vēstīts, ka sestdien, 24.maijā, Latvijā notiek Eiropas Parlamenta vēlēšanas. Kopumā jaunajā sasaukumā tiks ievēlēti 751 deputāti, bet no Latvijas - astoņi pārstāvji.

Eksperti prognozē, ka vēlētāju aktivitāte EP vēlēšanās varētu būt aptuveni 40%.


Написать комментарий