Pētījums: Bagātie un nabadzīgie slimo ar dažādiem vēžu veidiem

foto: bankoboev.ru
foto: bankoboev.ru

ASV zinātnieki atklāja, ka vēža pacientus var sadalīt pēc sociālās piederības. Turīgākiem cilvēki biežāk novēro vairogdziedzera vai ādas vēzi, bet nabadzīgākiem cilvēkiem - dzemdes kakla un aknu vēzi.

Finansiālais un sociālais stāvoklis var ietekmēt to, kāds vēža veids tiks diagnosticēts. Pētnieki no "Cancer Registry" Ņujorkā konstatēja, ka turīgi cilvēki bieži saskaras ar vairogdziedzera audzējiem, melanomām un sēklinieku vēzi, bet mazāk turīgie visbiežāk iegūst dzimumlocekļa, dzemdes kakla, aknu un balsenes vēzi.

Jāpiebilst, ka nabadzīgie iedzīvotāji mazāk saskaras ar kaitīgām slimībām, tomēr biežāk mirst no dažādiem vēža veidiem. Pētnieki izpētījuši izcelsmi vairāk nekā trīs miljoniem audzēju, kas reģistrēti 2005.- 2009.gadā. Visi pacienti tika iedalīti četrās dažādās kategorijās atkarībā no viņu finansiālā stāvokļa.

Jāņem vērā, ka pētījums tika veikts Amerikā - vienīgajā attīstītajā pasaules valstī, kur nav bezmaksas veselības aprūpes sistēmas. Tādēļ nabadzīgākiem vēžu slimniekiem bieži nav iespējams apmaksāt ārstēšanu, tieši tādēļ viņi arī mirst biežāk.

Arī dzīves stils ietekmē audzēju atšķirības. Bagātie biežāk dodas uz kūrortiem un sauļojas, tas ir iemesls, kāpēc bagātnieku vidū ir vairāk pacientu ar melanomām. Savukārt, nabadzīgie biežāk pīpē un lieto vairāk alkohola, kas izraisa balsenes un aknu audzēju.


Написать комментарий