Iespējams, atrasta dona Kihota «tēva» kapa vieta

foto: AFP
foto: AFP

Trinitarias Descalzas klosterī Madridē atklātas piecas apbedījumu vietas, no kurām vienā, pēc ekspertu domām, varētu atdusēties dižā rakstnieka Migela de Servantesa mirstīgās atliekas.

"Pagaidām gan nelolosim viltus cerības. Nav pilnīgas pārliecības, ka to atradīsim. Vispirms iespējamā kapa vieta ir jāpārbauda ar rentgenu, gluži kā pacients pirms ķirurģiskās operācijas.

Bet mums ir cerība, ka gadījumā, ja Servantesa mirstīgās atliekas nav tikušas pārvietotas, tad tām ir jābūt šajā klosterī," aģentūrai EFE stāstījis pazīstamais antropologs - kriminālists Fransisko Ečeberija.

Lai atklātu šīs apbedījumu vietas, pētnieki izmantojuši infrasarkanās kameras, 3D skenerus un ģeoradarus, bet saskaņā ar prognozēm iegūto datu analīze varētu aizņemt vairākus mēnešus.

Servantesa mirstīgās atliekas arheologi cer atrast pēc vairākiem ievainojumiem, ko viņš guva militārā dienesta laikā un ko detalizēti aprakstīja savos stāstos un novelēs.

Zināms, ka Servantesam bija vismaz trīs šaujamieroču brūces (divas krūtīs un viena plecā), kas iegūtas 1571. gadā kaujā pie Lepanto - laikā, kad norisinājās militārs konflikts starp katoļu valstu koalīciju un Osmaņu impēriju.

Ievainojuma rezultātā Servantess zaudēja spēju kustināt kreiso roku, par ko vēlāk tika iesaukts par Vienroci.

Plānots, ka gadījumā, ja ekspertiem izdosies atpazīt Servantesa mirstīgās atliekas, tās tiks nogādātas atpakaļ klosterī, kura priekšā tādā gadījumā tiks uzstādīta memoriālā plāksne.

Atjautīgā idalgo Lamančas dona Kihota autora meklējumi tika uzsākti aprīļa beigās, un Madrides pašvaldība šai iecerei atvēlēja 100 000 eiro.

Vienas no visu laiku slavenākajām grāmatām autors Servantess mira nabadzībā 1616. gada 22. aprīlī (vienu dienu pirms Šekspīra) un tika apglabāts anonīmā kapā, kuru līdz šim nevienam nebija izdevies atrast.


Написать комментарий