Rehabilitācijas centrā «Rāzna”" jauna iekārta pacientu rehabilitācijai

foto: turisms.latgale.lv
foto: turisms.latgale.lv

Trešdien, 11. jūnijā rehabilitācijas centra „Rāzna” speciālisti prezentēja Vācijā ražotu h/p Cosmos skrejceliņu sistēmu, kas ir aprīkota ar unikālu Robowalk mehānismu, informē Rēzeknes pašvaldības portāls.

Kā pavēstīja SIA „Rehabilitācijas centrs „Rāzna”” valdes priekšsēdētāja Diāna Gavare-Karpova, šobrīd tas ir vienīgais šāda veida aprīkojums Latvijā, ar kura palīdzību pacienti gan fiziski, gan psiholoģiski virzīsies tuvāk savam mērķim – izveseļoties.

Foto no rēzeknes domes arhīva

„Sadarbojoties ar rehabilitācijas centra „Baltezers” speciālistiem, 2013. gadā esam iegādājušies Vācijā ražotu h/p Cosmos skrejceliņu, bet diemžēl, ierobežotā finansējuma dēļ nespējām iegādāties pilnu aprīkojuma klāstu, kas liedza mūsu pacientiem vēl ātrāk un efektīvāk atgūt iešanas spējas. Taču mēs neapstājāmies pusceļā un šogad esam iegādājušies nepieciešamo papildus aprīkojumu, lai realizētu fizioterapeitu galveno mērķi – iemācīt pacientu fizioloģiski pareizi iet,” stāsta Diāna Gavare-Karpova. „Aparāts palīdz izstrādāt fizioloģiski pareizu gaitu pacientiem, kuri slimības dēļ (insults, traumas, stāvoklis pēc operācijām uz mugurkaula u.c.) ir aizmirsuši, kā to darīt.”

Skrejceliņš un tā papildus aprīkojums ir izveidoti tā, lai pacients justos droši un stabili, lai viņš nebaidās nokrist (ja pacients krīt, sistēma automātiski atslēdzas, neļaujot nokrist), bet visus savus spēkus un uzmanību var veltīt galvenajam – mācīties iet. Tas ir aprīkots ar drošības arku, espanderiem un roku balstiem, kas nodrošina visa ķermeņa līdzsvaru. Sistēma var efektīvi darboties un izturēt līdz 220 kg smagus pacientus, tikt pieskaņota un ieprogrammēta atbilstoši jebkuram pacienta fiziskajam stāvoklim un tā uzlabošanai.

Jāpiebilst, ka tieši pirms trim gadiem, 2011. gada 10. jūnijā Rēzeknes pilsētas domes sēdē deputāti pieņēma lēmumu par rehabilitācijas centra „Rāzna” bezatlīdzības pārņemšanu no Veselības ministrijas un, kā uzsvēra Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs, šis lēmums ir bijis pareizs un nāk par labu Rēzeknes pilsētas un novada iedzīvotājiem, kuri šeit saņem kvalitatīvus medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumus. „Mēs redzam, ka rehabilitācijas centrā „Rāzna” tiek iegādātas arvien jaunas iekārtas, notiek sadarbība ar Rēzeknes slimnīcu un pilsētu. Jāsaka paldies centra vadītājai Diānai Gavarei-Karpovai par šādas iekārtas iegādi, un ceram, ka tas nebija pēdējais ieguvums šajā centrā. Jaunas tehnoloģijas ienāk mūsu dzīvē ļotistrauji, un ir patīkami, ka tās var kalpot cilvēkiem ne tikai Rīgā, bet arī reģionos. Diemžēl mēs bieži sastopamies ar situāciju, kad cilvēks nevar braukt uz galvaspilsētu, bet nav arī iespējas saņemt nepieciešamo pakalpojumu šeit, Rēzeknē. Un šoreiz tieši Latgales reģions ir pirmais jaunās tehnoloģijas ieguvējs un izmantotājs. Vēlreiz apsveicu ar brīnišķīgas iekārtas iegādi un novēlu veiksmīgi izmantot šo iekārtu pacientu vajadzībām,” tā A.Bartaševičs.

Pirmā šo skrejceliņu izmēģināja 22 gadus jaunā Alīna, kura pirms septiņiem gadiem avārijas rezultātā guva smagas traumas un bija komas stāvoklī, bet tagad pakāpeniski, bet stabili atgriežas dzīvē. Meitene vairākkārt saņēmusi medicīniskās rehabilitācijas kursu rehabilitācijas centrā „Rāzna” un gan viņa, gan viņas mamma Ināra ir apmierinātas ar šeit sniegto pakalpojumu klāstu un kvalitāti, kā arī ar personāla laipnību un uzmanību.


Написать комментарий