NASA uz Marsu sūtīs robotu, kurš ražos skābekli

foto: Ekrānšāviņš no interneta
foto: Ekrānšāviņš no interneta

NASA (Nacionālā aeronautikas un kosmosa administrācija) 2020. gadā uzsāks jaunu Marsa izpētes misiju, nosūtot uz sarkano planētu jaunu robotu. Kaut arī to nepavadīs personas cilvēku veidolā, šai zondei vajadzētu iegūt būtisku informāciju par iespējām apdzīvot planētu, ziņo "boot.lv".

NASA darbiniekiem nebija viegli izplānot ar kādām iekārtām un kādus eksperimentus veiks jaunais robots. Grūtības sagādāja pašreizējā robota "Curiosity" veiksmīgā darbība un attīstīto tehnoloģiju klāsts. NASA pat izsludināja sava veida "konkursu" pasaules pētniekiem un inženieriem, cenšoties iegūt jaunas idejas eksperimentiem. Rezultātā tika saņemti 58 eksperimentu pieteikumi, no kuriem tika izvēlēti septiņi.

Tas viss sekmējies faktā, ka nākamais robots tiks apgādāts ar divām pētniecības kamerām. Viena no tām veidos panorāmas un stereoskopiskos attēlus, bet otra spēs identificēt minerālus un pat organiskos savienojumus no distances.

Nākamās misijas robots tiks apgādāts arī ar rentgenstaru spektrometru (paplašinās zināšanas par ķīmiskajiem elementiem, kas atrodami uz Marsa), savukārt cits spektrometrs noteiks minerālu sastāvu un organisko vielu klātbūtni.

Taču, ja sensoru kopa, kas analizēs temperatūru, mitrumu, vēju, putekļus un gaisa spiedienu, nav nekas jauns, tad interesantāka ir pētniecības iekārta, kas ieraksies Marsa augsnē, lai atrastu un analizētu objektus, kas parasti paliek ārpus zondes kameras skata.

Visinteresantākais ir MOXIE (Mars Oxygen ISRU Experiment) pētījums, kura ietvaros ir paredzēts pārvērst Marsa atmosfērā esošo oglekļa dioksīdu par cilvēkiem tīkamo skābekli.

NASA aprēķini liecina, ka instrumentu un iekārtu izstrāde izmaksās aptuveni 130 miljonus ASV dolāru, taču vienlaikus norāda, ka misija būtiski paplašinās zināšanas par sarkano planētu un cilvēku iespējām apdzīvot to. Misijas galvenais varonis – robots – būšot stipri līdzīgs 2012. gadā klajā laistajam "Curiosity".


Темы: , , , , ,
Написать комментарий