Menģelsone: Par darbinieku atlaišanām sankciju dēļ runāt pāragri

foto: diena.lv
foto: diena.lv

Krievijas noteikto sankciju dēļ runāt par darbinieku atlaišanu būtu pāragri, pirmdien intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" uzsvēra Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) ģenerāldirektore Līga Menģelsone.

LDDK vadītāja apliecināja, ka saistībā ar Krievijas sankcijām visvairāk cietīs piena ražotāji, zivrūpnieki un dārzeņu audzētāji, bet par konkrētiem atlaišanas gadījumiem Menģelsone dzirdējusi nav un par tādiem runāt esot pāragri.

Viņa norādīja, ka uzņēmēji ir mācījušies no iepriekšējām krīzēm, turklāt arī faktam par Krievijas ieviestajām sankcijām nevajadzētu būt pārsteigumam, ņemot vērā, ka par to runāts jau labu laiku.

Menģelsone skaidroja, ka ir svarīgi ilgtermiņā celt uzņēmēju konkurētspēju, jo šī nav ne pirmā, ne pēdējā krīze, tomēr šis būtu brīdis, kad vajadzētu apsvērt arī nodokļu pazemināšanu.

Piemēram, uzņēmumu ienākuma nodokļa vai darbaspēka nodokļu izlīdzinājums Baltijas līmenī Latvijas uzņēmējus padarītu konkurētspējīgākus, skaidroja LDDK vadītāja. Kā otru svarīgu momentu viņa minēja valsts un pašvaldību iepirkumus.

"Pašvaldībām ir jāizmanto zaļais iepirkums, pērkot preces, kas ir ražotas maksimāli tuvu," teica Menģelsone, piebilstot, ka īpaši būtiski tas ir piena ražotājiem, lai bērnudārzos ēstu Latvijā, nevis Lietuvā ražotu biezpienu.

Pirmdien ārkārtas sēdē tiksies Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) augstākā vadība, organizācijas viceprezidenti un padome. Tikšanās laikā plānots apspriest valdības piedāvātos risinājumus Krievijas embargo ietekmes mazināšanai.

Iecerēts apzināt konkrētu nozaru nostāju un Krievijas noteiktā embargo ietekmi uz šo nozaru turpmāko darbību. Plānots arī izskatīt Eiropas Savienības (ES) mēroga darba devēju organizācijas "Businesseurope", kuras biedre ir LDDK, pozīciju Krievijas noteiktā embargo kontekstā.

Portāls Mixnews.lv jau ziņoja, ka Krievija noteikusi embargo liellopu gaļai, cūkgaļai, augļiem, dārzeņiem, mājputniem, zivīm, sieram, pienam un piena produktiem, kas tiek importēti no ES, ASV un citām rietumvalstīm, kuras ieviesušas sankcijas pret Maskavu. Šajā sarakstā gan nav iekļautas šprotes un saldējums.

Pagājušajā gadā sankcijām pakļautie produkti no Latvijas uz Krieviju tika eksportēti 52,82 miljonu eiro apmērā. Par atbalsta mehānismiem Krievijas noteiktā pārtikas produktu embargo dēļ cietušajiem uzņēmumiem valdība varētu lemt otrdien, 12.augustā.

Plānots sniegt gan īstermiņa, gan ilgtermiņa atbalstu, gan arī ar ES valstīm runāt par iespēju saņemt atbalstu no 400 miljonu eiro lielā ES Lauksaimniecības stabilizācijas fonda.


Написать комментарий