Latgalē jānodrošina pakalpojumu pieejamību reģionālajos centros

Viens no prioritāriem virzieniem, kurā šobrīd ir jāstrādā, lai nodrošinātu Latgales reģiona ilgtspējīgu attīstību - jānodrošina pakalpojumu pieejamību reģionālajos centros. 

Ikvienam no mums ir jāsaprot, ka tā ir divvirzienu mobilitāte, kas paredz atgriezenisku kustību – iedzīvotāji pie pakalpojumiem un pakalpojumi pie iedzīvotājiem, trešdien Daugavpils Universitātē reģionālajā forumā Iespēju Latgale sacīja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs.

Forumā piedalījās arī ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts, labklājības ministre Ilze Viņķele, Saeimas Eiropas lietu komisijas vadītāja Zanda Kalniņa-Lukaševica.

Šajā forumā ikviens varēja iepazīties un diskutēt par Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas rīcības grupas saņemtajiem un apkopotajiem ierosinājumiem un gūt ieskatu par būtiskākajiem īstenojamo aktivitāšu virzieniem Latgales attīstībai.

"Latgales reģiona rīcības plāns balstās četros atslēgas vārdos jeb principos: mobilitāte, resursu pieejamība, sadarbība un iniciatīva. Ir lietas, ko šo principu piepildīšanā varam īstenot uzreiz, piemēram, ES struktūrfondu līdzekļu novirzīšana industriālo zonu attīstībai reģionā, semināri un konsultācijas uzņēmējdarbības sākšanai un veicināšanai, bet ir lietas, kuru īstenošanai būs nepieciešams ilgāks laiks un visu iesaistīto pušu kopdarbs un atbalsts," forumā sacīja ekonomikas ministrs. Viņš norādīja, ka Ekonomikas ministrijas galvenā prioritāte ir industriālā politika, kuras viens no uzdevumiem ir atjaunot ražošanas bāzi Latvijā, lai veidotu ilgtspējīgu izaugsmi visos Latvijas reģionos, radot jaunas un labāk apmaksātas darbavietas, ienākumu pieaugumu un labklājību. "Tas pats attiecināms arī, piemēram, uz enerģētiku, kuras ilgtermiņa stratēģija ir svarīga ikviena uzņēmuma attīstībai un ekonomikas konkurētspējai, ikviena iedzīvotāja dzīves kvalitātei. Tie nav vienas dienas uzdevumi, bet, konsolidējot spēkus, resursus, zināšanas un pieredzi, rezultāti neizpaliks," uzsvēra D.Pavļuts.

Izvērtējot saņemtos priekšlikumus, iezīmējās, ka nozīmīga loma uzņēmējdarbības vides sakārtošanai un attīstībai šajā reģionā ir resursu pieejamība un iniciatīvai. E.Sprūdžs iepazīstināja klātesošos ar savu piedāvājumu – uz Valsts reģionālās attīstības aģentūras bāzes veidot pārnozaru vienas pieturas aģentūras uzņēmējdarbības attīstībai. "Tieši uzņēmējdarbības konsultantiem ir "jāiet ielās" un jāmeklē atbalstāmie projekti, nevis jāgaida, kad uzņēmēji - ideju autori viņus atradīs kabinetos," atzīmēja ministrs.

"Lielākais ieguvums no šī foruma manā izpratnē ir iespēja uzklausīt reālus un interesantus priekšlikumus no pašiem latgaliešiem, un ne mazāk svarīgi, ka šī iniciatīva demonstrēja arī sekmīgu starpministriju sadarbību. Pasākuma laikā nācu pie secinājuma, ka trīs pamatakmeņi labklājības līmeņa celšanai Latgalē ir izglītība, ceļi un atbalsts uzņēmējdarbības uzsākšanai," sacīja labklājības ministre I.Viņķele.


Написать комментарий