Pie Ministru kabineta atklāj zemnieku stādītu dārzeņu dobi

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Šodien pie Ministru kabineta tradicionālās puķu dobes vietā tiks atklāta zemnieku izveidota dārzeņu dobe, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas pārstāvji.

Pasākuma oficiālā atklāšana notiks plkst.11, klātesot zemkopības ministrei Laimdotai Straujumai, valdības ministriem, Valsts kancelejas darbiniekiem, lauksaimnieku organizāciju pārstāvjiem. Dobe izveidota, lai simbolizētu pilsētnieku un politiķu solidaritāti ar lauksaimniekiem viņu cīņā par vienlīdzīgiem tiešmaksājumiem.

Kā norādīja zemnieku organizāciju pārstāvji, jau aizvadītās nedēļas nogalē dobē tradicionālo ziedu kompozīciju vietā ir sastādīti dekoratīvie kāposti, bietes, lapu salāti, pupas un garšvielas, kā arī samtenes un klinģerītes.

No idejas stādīt dobē arī zemenes organizatori atteikušies, jo tad dobe izskatīšoties "pārāk kārdinoša". Dobi pastiprināti uzraudzīs Rīgas Pašvadības policijas darbinieki, lai nepieļautu tās izpostīšanu.

Dārzeņu stādus nodrošinājis kooperatīvs "Mūsmāju dārzeņi", zemes sagatavošanu - Slieku audzētāju asociācija, savukārt ainavu dārzniece ir Baiba Rudzāte.

Kā norādīja zemnieku organizāciju pārstāvji, lai gan atbildīgās amatpersonas lauksaimnieku intereses Eiropā ir definējušas par prioritāti, tomēr arī zemnieki paši ir nolēmuši iesaistīties savu interešu aizstāvībā. Viens no kampaņas mērķiem ir iesaistīt iespējami plašāku cilvēku loku, apvienojot pilsētniekus un lauciniekus.

Kā ziņots, Latvijas prasība Briselei ir objektīvi tiešie maksājumi visiem Eiropas Savienības (ES) lauksaimniekiem, nosakot, ka minimālais maksājumu līmenis ir vismaz aptuveni 80% apmērā no ES vidējā maksājuma, kas ir jāsaņem ikvienai ES dalībvalstij, sākot jau ar 2014.gadu.

Tikmēr tiešmaksājumi Latvijas zemniekiem patlaban ir viszemākajā līmenī ES, nepārsniedzot 63 latus par hektāru, kamēr vidējais ES rādītājs ir 266 eiro jeb 186 lati par hektāru.


Написать комментарий