Maļuhins: Šeit peldēsies un sauļosies tikai pilnīgi atsaldeņi

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Šurp peldēties un sauļoties nāks tikai pilnīgi atsaldeņi, tā izlēmis bijušais Latvijas biatlona izlases dalībnieks, Daugavpils goda pilsonis un visparastākais daudzu simtu Daugavpils Cēsu ielas iedzīvotāju kaimiņš Oļegs Maļuhins, kurš pārkāpjot valsts likumdošanu un ignorējot vietējo iedzīvotāju intereses, pašrocīgi ar lāpstu sācis pārrakt Šuņu ezera krastā tauvas joslā esošo sabiedrisko atpūtas vietu, kurp vasaras mēnešos sauļoties un peldēties nāk simtiem Cēsu ielas mikrorajona, Ziemeļu pilsētiņas un Cietokšņa iedzīvotāju.

Par vietējo iedzīvotāju pausto neapmierinātību un aizrādījumiem, ka viņš ar savu rīcību nerēķinās ar apkārtējo interesēm un pārkāpj likumu, ezera krastā blakus atpūtas vietai māju uzcēlušais Maļuhins tikai pasmejas, sakot, ka viņu no krastmalas pārrakšanas neviens neatturēšot, jo viņam apnikuši nebeidzamie atpūtnieki. Savukārt viņam adresētie pārmetumi un aizrādījumi tikai vairojot viņa spēkus un apņemšanos. Nepārtrauca vides postīšanu racējs arī pēc tam, kad notikuma vietā ieradās izsauktie Valsts policijas darbinieki.

Savus melnos darbus pludmalē Maļuhins sāka vēl pagājušajā pavasarī, kad pirms vairākiem gadu desmitiem Daugavpils aviācijas skolas kursantu izveidotajā peldvietā tika sagāzta nopļautā zāle un dažādi citi atkritumi. Vietējie iedzīvotāji papukojās, papukojās par kaimiņa izdarību un bez iesaistīšanās vārdu apmaiņā paši iztīrīja peldvietu. Redzot, ka šādas sīkas nelietības nelīdz, Maļuhins ar traktora palīdzību izvilka no peldvietas šeit niršanai uzstādīto sastatni. Kad arī tas nelīdzēja, pašā peldēšanas sezonas vidū viņš vēlreiz pieaicināja traktoru, kurš nostūma krastmalā esošo zālienu un sastūma to ezerā – vietā, kur cilvēki peldas.
Vietējie iedzīvotāji par notikumu pavērsienu bija šokā un beidzot devās skaidrot attiecības pie kaimiņa un Dieva laime, ka emocionālajā konfliktā starp Maļuhina ģimeni un nepilnu simtu sašutušu iedzīvotāju iztika bez fiziska spēka pielietošanas.

Nedaudz nomierinājušies un tā arī nesagaidījuši operatīvu pašvaldības un atbildīgo dienestu rīcību, vairāki desmiti vietējo iedzīvotāju sarīkoja talku un paši ar lāpstām iztīrīja dažus metrus platu vietu ieejai peldvietā. Šādos apstākļos vietējo iedzīvotāju atpūta turpinājās visus atlikušos vasaras mēnešus, kamēr tika gaidīts speciālistu atzinums par to vai Maļuhins ar savu rīcību nav ietekmējis zivju nārsta vietas.

Pēc tam kad speciālisti konstatējuši, ka nelikumīgās darbības ezera tauvas joslā un peldvietā zivju nārsta vietas nav ietekmējušas, Maļuhinam ticis piemērots administratīvais sods un uzlikts par pienākumu peldvietu un ezera krastu sakārtot. Diemžēl tā vietā, lai sakārtotu izpostīto atpūtas vietu, Maļuhins izsauca traktoru un izsmēla no peldvietas ne vien tur sagāztās velēnas, bet arī šurp savulaik savestās upes smiltis, izrokot pie ieejas ūdenī aptuveni 70 centimetrus dziļu bedri.
Šāda situācija saglabājās visu rudeni un pavasari un tikai tad, kad iedzīvotāji pabrīdināja, ka peldvietā izraktā bedre var kļūt par iemeslu traģiskiem negadījumiem, atbildīgie pašvaldības dienesti atsūtīja traktoru, kas šo bedri aizbēra.

Redzot, ka visi viņa pūliņu nav nesuši gaidītos rezultātus, Maļuhins tad arī ķēries pie krastmalas pārrakšanas.
Aizsargjoslu likuma 36.panta 3.daļas 2.punktā īpaši pasvītrots, ka zemes īpašniekiem aizliegts traucēt kājāmgājēju brīvu pārvietošanos un atrašanos pludmalē un tauvas joslā.

Pastāvošā likumdošana nosaka, ka tauvas josla nodrošina iedzīvotāju tiesības lietot ūdeņus un pārvietoties gar to krastiem. Aizsargjoslas ir paredzētas, lai pasargātu ūdeņus no piesārņošanas, novērstu eroziju, saglabātu apvidum raksturīgo ainavu un ierobežotu saimniecisko darbību.
Ja zemes īpašnieks pārkāpj likumu un neļauj izmantot tauvas joslu, var iesniegt iesniegumu vietējai pašvaldībai un pašvaldības policijai, prasot nodrošināt likumā noteiktās tiesības.

Diemžēl līdz šim vairākiem simtiem Cēsu ielas mikrorajona, Ziemeļu pilsētiņas un Cietokšņa iedzīvotāju tā arī nav izdevies panākt, lai tiktu ievērota valstī pastāvošā likumdošana un viņu intereses, lai pārkāpējs tiktu saukts pie atbildības un nekārtības tiktu pārtrauktas.



Написать комментарий