Latvijas un Uzbekistānas aizsardzības ministri paraksta nodomu protokolu par sadarbību

Šodien, 5.jūnijā, aizsardzības ministrs Artis Pabriks tikās ar Uzbekistānas aizsardzības ministru ģenerālleitnantu Kabulu Berdijevu  Raimoviču (Berdiev Kabul Raimovich) un parakstīja nodomu protokolu par sadarbību aizsardzības jomā. Tas paredz, ka nākotnē tiks noslēgts abu valstu sadarbības līgums.

Tikšanās laikā Uzbekistānas aizsardzības ministrs pauda interesi par uzbeku karavīru iespējām izglītoties Baltijas militārajā koledžā BALDEFCOL Tartu, Liepājas ūdenslīdēju skolā, Valodu skolā, kā arī par Latvijas karavīru pieredzi sprādzienbīstamo bīstamo priekšmetu neitralizēšanā. A.Pabriks informēja, ka Latvija izvērtēs iespējas kā nākotnē īstenot uzbeku karavīru apmācību minētajās skolās un pauda cerību, ka vizītes ietvaros Uzbekistānas aizsardzības ministram izdosies vēl detalizētāk iepazīties ar Latvijas militārās izglītības piedāvājumu.

Tāpat A.Pabriks pauda gandarījumu par nesen noslēgto atpakaļceļa tranzīta līgumu starp Uzbekistānu un NATO. Tas tika raksturots kā pozitīvs solis pretī vēl ciešākai sadarbībai starp Latviju un Uzbekistānu, ja kravas no Afganistānas nākotnē tiks sūtītas pa Ziemeļu apgādes ceļu.

Uzbekistānas aizsardzības ministrs tika iepazīstināts ar Saeimā pieņemto Valsts aizsardzības koncepciju, kā arī galvenajiem Nacionālo bruņoto spēku attīstības virzieniem tuvāko gadu laikā. Tāpat ministri pārrunāja NATO Čikāgas samitā pieņemtos lēmumus, tostarp pārejas procesa nodrošināšanu Afganistānā un turpmāko iesaisti šajā valstī pēc 2014.gada.

Šā gada 3.novembrī tiks atzīmēta Latvijas un Uzbekistānas diplomātisko attiecību nodibināšanas 20.gadadiena un Uzbekistānas aizsardzības ministrs pateicās Latvijai, ka tā bija viena no pirmajām valstīm, kas atzina Uzbekistānas neatkarību 1991. gadā.


Написать комментарий