ZZS mudina palielināt finansējumu veselības aprūpei

foto kasnotiek.com
foto kasnotiek.com

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) aicina valdību panākt striktu konceptuālu vienošanos, ka veselības aprūpei tiks piešķirti papildus līdzekļi, lai Latvijā vairs nebūtu vismazākais finansējums medicīnas sfērai no reģiona valstīm, piemēram, salīdzinājumā ar Lietuvu un Igauniju.

Tā sacīja ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis, kurš vēlas, lai laikā, kad Latvija tiek dēvēta par Eiropas Savienības (ES) ekonomikas attīstības "flagmani", kā prioritātes tiktu noteiktas arī izglītība, atbalsts daudzbērnu ģimenēm un uzņēmējiem, kuri rada darba vietas.

Politiķis gan neatbildēja uz vaicājumu, kuru no šīm jomām būtu jāatzīst kā pirmo prioritāti, lai tai novirzītu līdzekļus. "Jūs vaicājat, it kā mēs būtu valdībā. Neba mūsu mērķis ir [koalīcijai] teikt priekšā, ko darīt. Viņiem ir jābeidz "kasīties" ar pašvaldībām un kultivēt dažādas problēmas un jāsāk risināt [valstij aktuālos jautājumus]," uzsvēra Brigmanis, gan neminēdams konkrētus strīdus ar pašvaldībām, skaidrojot, ka izdara "vispārējus secinājumus" par šāda veida domstarpībām.

Veselības ministrijas (VM) izstrādāto veselības apdrošināšanas koncepciju, kas paredz, ka personas, kuras nemaksās veselības nodokli un par kurām iemaksas neveic valsts, varēs iekļauties valsts apmaksātajā veselības aprūpes sistēmā, veicot individuālus maksājumus, Brigmanis dēvē par apspriežamu ideju, taču arī vērtē kā "ielāpu likšanu" problēmai.

Īstā problēmas risināšana ietvertu būtisku līdzekļu paaugstināšanu medicīnas sistēmai, jo ES ierēdņu atziņas, ka no Latvijas pārējām valstīm jāņem piemērs, apliecina, ka mūsu ekonomika attīstās un naudas daudzums palielinās. Pašlaik varam novērot, ka cilvēki ekonomiskās attīstības laikā turpina pamest valsti, ironizēja ZZS frakcijas vadītājs.

Kā ziņots, saskaņā ar VM koncepciju individuālā minimālā obligātās veselības apdrošināšanas iemaksa būs 10% no minimālās mēneša darba algas, jeb šī brīža situācijā tie ir 20 lati mēnesī jeb 240 lati gadā.

No šīs iemaksas gan būs atbrīvoti vairāku grupu cilvēki, tajā skaitā atsevišķu slimību skartie cilvēki. Ierobežotu laika periodu no maksājuma būs atbrīvoti arī bezdarbnieki un pilna laika studenti.


Написать комментарий