90 tūkstoši cilvēku bēg no vardarbības Mjanmā

foto thenatureactive.com
foto thenatureactive.com

Gandrīz 90 tūkstoši cilvēku bēg no vardarbības skartajiem rajoniem Mjanmas rietumos, kur notiek asiņainas sadursmes starp musulmaņiem un budistiem, vēsta raidsabiedrība BBC, atsaucoties uz palīdzības organizāciju ziņoto.

Jau vēstīts, ka vairāki simti bēgļu mēģinājuši tikt Bangladešā, bet robežsargi tos noķēruši un nosūtījuši atpakaļ.

Vardarbības vilni starp reliģiskajām kopienām izraisīja kādas budistu sievietes izvarošana un nogalināšana maija beigās. Konfliktu dēļ valstī ieviests ārkārtas stāvoklis.

Pēc 2010.gada novembrī notikušajām vēlēšanām Mjanmā pie varas nāca civila valdība, kas gan joprojām uztur ciešas saites ar bruņotajiem spēkiem. 1962.gadā Mjanmā sagrāba varu militāra hunta, kas 1990. gadā sarīkoja parlamenta vēlēšanas. Tajās uzvarēja Su Či vadītā partija Nacionālā līga par demokrātiju NLD un hunta vēlēšanu rezultātus anulēja, bet Su Či lielākoties tika turēta mājas arestā, bet šogad vasarā varas iestādes atļāva viņai izbraukt, un viņa ieradusies Šveicē.

Mjanmā pēdējos mēnešos notiek strauja demokratizācija, tāpēc mazinās šīs Dienvidaustrumāzijas valsts starptautiskā izolācija, taču turpinās arī etniskie konflikti starp budistiem šaiem un rohingja tautības pārstāvjiem, kas pārsvarā ir musulmaņi.


Написать комментарий