«Latvijas Kuģniecības» koncerna zaudējumi šajā pusgadā – 3,3 reizes lielāki nekā pērn

foto mixnews.lv
foto mixnews.lv

Kuģošanas kompānijas AS "Latvijas Kuģniecība" (LK) zaudējumi šā gada pirmajos sešos mēnešos sasnieguši 29,2 miljonus dolāru (15,69 miljonus latu), kas ir 3,3 reižu vairāk par kompānijas attiecīgā perioda zaudējumiem pērn, kad tie bija 8,77 miljonu dolāru, liecina uzņēmuma biržā "NASDAQ OMX Riga" iesniegtais nerevidētais konsolidētais finanšu pārskats.

Kompānijas pārskatā teikts, ka lielākā zaudējumu daļa –13,37 miljoni latu ir saistīta ar uzkrājumu izveidi flotes vērtības samazinājumam. Sakarā ar nelabvēlīgo situāciju, kas turpinās globālajā kuģniecības tirgū, flotes vērtības samazinājums 8,31 miljonu latu apmērā atzīts jau pirmajā ceturksnī, bet otrajā ceturksnī ir atzīts papildus samazinājums 5,06 miljonu latu apmērā. Uzkrājumi ir finanšu pārskata postenis, kas neietekmē naudas plūsmu un koncerna naudas atlikumu. LK koncerna rīcībā 2012.gada jūnija beigās bija nauda un tās ekvivalenti 18,75 miljonu apmērā.

LK koncerna kopējie neto ieņēmumi no kuģošanas biznesa šā gada sešos mēnešos bija 22,85 miljoni latu, kas liecina par ieņēmumu stabilizēšanos. 2012.gada pirmā pusgada peļņa no kuģu darbības bija 5,69 miljoni latu, kas ir par 38% labāks rezultāts nekā iepriekšējā gadā, kad šie ieņēmumi sasniedza 4,13 miljoni latu. Labākus rezultātus šogad daļēji ietekmējis arī dolāra kursa kāpums. Peļņa no kuģu darbības pilnībā sedza flotes finansēšanas izdevumus, teikts kompānijas pārskatā.

2012.gada pirmajā pusgadā izmaiņas LK koncerna flotē nav notikušas un šā gada jūnija beigās LK komerciālajā vadībā bija 20 tankkuģi, no kuriem 19 kuģi bija LK koncerna īpašums, bet viens kuģis ir nofraktēts pārdošanas atpakaļnomas darījumā.

Laikā, kad pasaules kuģošanas tirgus joprojām ir izaicinājumu pilns un kuģu īpašnieki turpina saskarties ar rekordzemām frakts likmēm, LK koncerns ir pasargāts no krasām tirgus svārstībām, jo noslēgtie laika nomas līgumi nodrošina nepārtrauktu un stabilu naudas plūsmu.

LK valdes priekšsēdētājs Saimons Bleids skaidrojis: "vispārējais ekonomiskais noskaņojums pasaulē, it sevišķi ES un ASV, turpina negatīvi ietekmēt kuģošanas biznesu. Globālā ekonomiskā izaugsme nākotnē būs galvenais priekšnosacījums, lai kuģu īpašnieki varētu atgriezties pie peļņas gūšanas. LK koncerna stratēģija pašreizējos apstākļos ir turpināt nodrošināt konstantu un garantētu naudas plūsmu, koncentrējoties uz laika nomu, kad tas ekonomiski ir pamatoti, un meklēt iespējas administratīvo izmaksu tālākai samazināšanai".

2012.gada jūnija beigās LK koncerna aktīvu kopējā vērtība bija 351,64 miljoni latu. Kopējā LK koncerna flotes vērtība ir palielinājusies no 277,42 miljoniem latu līdz 300,34 miljoniem latu, kas skaidrojams ar to kuģu aktīvu iekļaušanu flotē, kas iepriekš tika klasificēti kā aktīvi pārdošanai. Kopējā koncerna pašu kapitāla vērtība jūnija beigās bija 133,55 miljoni latu.

Jau vēstīts, ka AS LK un tās meitas sabiedrību nerevidētie neto zaudējumi pagājušajā gadā bija 24,9 miljoni latu, kas ir trīs reizes mazāk nekā iepriekšējā gadā, kad kuģniecība strādāja ar 78,4 miljonu latu lieliem zaudējumiem.

LK ir starp lielākajiem pasaules kuģu īpašniekiem vidēja izmēra un "handy" tankkuģu segmentos un pēc naftas produktu pārvadājumu apjoma atrodas vadošajās pozīcijās starp līdzīgām kompānijām Ziemeļeiropā.

Kompānijas akcijas tiek kotētas biržas "NASDAQ OMX Riga" Baltijas Oficiālajā sarakstā. Lielākais LK akcionārs ar 49,94% akciju ir AS "Ventspils nafta", 27,55% pieder slēgtai AS "International Baltic Investments Ltd", bet 10% ir Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras īpašumā.


Написать комментарий