Standard & Poor’s apbalvo Lietuvu

foto xn----btbbyczhbc1acjf9jsc.xn--p1ai
foto xn----btbbyczhbc1acjf9jsc.xn--p1ai

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra Standard & Poor’s (S&P) apstiprinājusi Lietuvas ilgtermiņa kredītreitingu BBB līmenī.

Aģentūra norāda, ka kaimiņvalsts valdība panākusi ievērojamu progresu, konsolidējot valsts finanses. Lietuva šajā gadā apņēmusies sasniegt budžetu deficītu trīs procentu apmērā, kas ir ievērojams samazinājums no 9% 2009. gadā.

Tomēr aģentūra norāda, ka pastāv risks tam, ka budžeta deficīts 2012. gadā būs augstāks nekā iecerējusi Lietuvas valdība.

S&P uzskata, ka Lietuvas valdība nesaskaras ar finanšu sektora zaudējumu risku, jo valstī dominē ārvalstu, galvenokārt Ziemeļvalstu, bankas, kas atbalstījušas Baltijas meitasuzņēmumus 2008. – 2009. gada krīzes laikā. S&P paredz, ka gadījumā, ja situācija atkal pasliktināsies, bankas saņems finansējumu.

Tomēr tajā pašā laikā Lietuva pieļāvusi arī nesistēmiskas bankas (Snoras) sagrūšanu.

Aģentūra Lietuvai noteikusi arī stabilu reitinga nākotnes perspektīvu.

Gada sākumā starptautiskā reitingu aģentūra Standard & Poor's (S&P) par vienu pakāpi paaugstināja Latvijas novērtējumu ilgtermiņa un īstermiņa saistībām vietējā un ārvalstu valūtā no BB+/B uz BBB-/A-3 ar stabilu šī reitinga prognozi nākotnē.


Написать комментарий