Aptuveni 1000 Ķīnas zvejas kuģu dodas uz Senkaku salām

foto scrapetv.com
foto scrapetv.com

Aptuveni 1000 Ķīnas zvejas kuģu dodas zvejā uz Senkaku salām, par kuru pirkšanu pagājušajā nedēļā paziņoja Japāna, vēsta aģentūra "RIA Novosti".

Strīds par salu piederību ir nopietni sarežģījis Japānas un Ķīnas attiecības, kopš Japāna paziņoja, ka ir pieņemts oficiāls lēmums par to iegādi no privātīpašnieka. Uz neapdzīvotajām, bet dabas resursu bagātajām salām pretendē arī Ķīna un Taivāna.

Neilgi pēc Japānas paziņojuma par lēmumu iegādāties salas, Ķīna uz tām nosūtīja sešus patruļkuģus, bet tagad turp dosies arī aptuveni tūkstotis zvejas laivu.

Svētdien oficiāli beidzās vasaras zvejas aizliegums Austrumķīnas jūrā. Tajā pašā dienā vairāk nekā 10 000 zvejas kuģu devās jūrā, vēsta vietējie mediji. Kā parasti, aptuveni 1000 no tiem zvejos pie Djaoju (ķīniešu nosaukums Senkaku salām) salām.

Amatpersonas norādīja, ka ir darīts viss nepieciešamais, lai garantētu Ķīnas zvejnieku drošību. Kā norāda paši zvejnieki, pēdējos gados tiem arvien biežāk jāaizstāv savas tiesībām zvejot pie salām Japānas krasta apsardzei. Tā dēļ Ķīnas zvejnieku skaits pie Djaoju salām ir ievērojami samazinājies, norāda mediji.

"Delfi", atsaucoties uz aģentūru BNS, jau vēstīja, ka Japānas un Ķīnas strīds sākās pēc tam, kad Japānas valdības sēdē pagājušo pirmdien tika panākta vienošanās, ka valdība iespējami ātrāk nopirks trīs lielākās Senkaku arhipelāga salas no to privātīpašnieka. Salas, kas oficiāli piederēs Japānas Krasta apsardzei, tiek iegādātas, lai nodrošinātu "mierīgu un stabilu to uzturēšanu".

Senkaku (Djaoju) arhipelāgā ir piecas salas un trīs rifi. Arhipelāgu, kas ir Ķīnas, Taivānas un Japānas strīda teritorija, kontrolē Japāna kā Okinavas prefektūras daļu. Trīs tā lielākās salas tiks nopirktas no japāņu uzņēmēja Kunioki Kuriharas, kurš mēdza tās iznomāt Japānas valdībai.

Šīs strīda salas ir neapdzīvotas, bet bagātas ar dabas resursiem.


Написать комментарий