Šovakar tiek rīkota Mēness novērojumu nakts

foto dl-digital.com
foto dl-digital.com

Šovakar tiek rīkota Starptautiskā Mēness novērojumu nakts, kuras ietvaros vairāk nekā simts vietās visā pasaulē notiks Mēness novērojumi un tematiski pasākumi.

Visvairāk to būs ASV, bet Latvijā šī pasākuma ietvaros SIA StarSpace observatorijā netālu no Suntažiem notiks debess vērotāju salidojums jeb Starparty. Šis būs arī vienīgais Starptautiskā Mēness novērojumu nakts pasākums Baltijā. Mēness novērojumu naktī daudzviet tiks pieminēts Nīlss Ārsmstrongs, pirmais cilvēks, kurš izkāpa uz Mēness. Arī Latvijā notiekošā pasākuma programmā būs stāstījums par pirmajiem cilvēka soļiem uz Mēness, kā arī lekcijas par Mēness ietekmi no biologu un ģeogrāfu skatupunkta, par Mēnesi mūzikā un to, kā mēs subjektīvi uztveram Mēnesi.

SIA StarSpace rīkotais debess vērotāju salidojums būs jau 8.reize, kad vienkopus pulcējas tie, kurus aizrauj astronomija un debess novērojumi. Šī tradīcija pirmo reizi tika iedibināta Starptautiskā astronomijas gada laikā 2009.gada aprīlī. Kopš tā laika ik reizi salidojumos pavasarī un rudenī pulcējas ap simts interesentu, kuri vēlas uzzināt aktuālus astronomijas jaunumus, dalīties debess novērojumu pieredzē, apmainīties ar viedokļiem. Salidojumos piedalās arī teleskopu īpašnieki, kuri iepazīstina salidojumu dalībniekus ar optiskajiem instrumentiem un to tehniskajām iespējām.

Starparty laikā 22.septembrī plkst.17:49 sāksies astronomiskais rudens. StarSpace observatorijas vadītājs Arnis Ginters: "Ir patīkami apzināties, ka ik reizi Starparty pasākumos piedalās jauni dalībnieki. Tas nozīmē, ka astronomijas popularizēšanas darbs nav veltīgs - sabiedrībā aizvien pieaug interese par debess objektiem un astronomiskajām parādībām. Ikvienā no mums mīt vēlme saprast pasauli, kurā mēs dzīvojam. Pie mums tas notiek ar zinātnes palīdzību."

Dalība Starparty pasākumā ir bez maksas, bet katrs var ņemt līdzi nelielu cienastu sev un astronomijas domubiedriem. Lekcijas sāksies no plkst.16:00, bet Mēness novērojumi - līdz ar krēslas un tumsas iestāšanos. Ja laika apstākļi būs labvēlīgi, tiks vēroti arī citi astronomiski objekti. Nakts otrajā pusē pirms rītausmas būs iespēja vērot zodiakālo gaismu. Tā veidojas Saules gaismai atstarojoties no Saules sistēmā esošajām putekļu daļiņām, jeb kosmiskajiem putekļiem. Zodiakālā gaisma parasti ir novērojama dažu nedēļu periodā ap rudens vai pavasara sākumu.


Написать комментарий