Ozolaines pagastā plānots būvēt jaunu vistu fermu

foto rezeknesnovads.lv
foto rezeknesnovads.lv

Rēzeknes novada pašvaldība 20.septembra domes sēdē atbalstīja uzņēmēja Laura Turka ieceri Rēzeknes novada Ozolaines pagastā īpašumā „Pūces 1” būvēt jaunu vistu fermu. Tā paredzēta līdz 6000 vistām, kas mitināsies brīvas turēšanas apstākļos ar iespēju atrasties arī norobežotos brīvdabas laukumos, informē Rēzeknes novada pašvaldība.

Jaunas uzņēmējdarbības iecere būtu apsveicama, tomēr mājputnu turēšana neizslēdz smaku iespējamību, un tā kā būve atradīsies vien 150 metrus no tuvākās apdzīvotās mājas un aptuveni kilometru no Rēzeknes iedzīvotāju mazdārziņiem, pirms Plānošanas un arhitektūras uzdevuma izsniegšanas, Rēzeknes novada pašvaldības būvvalde ierosināja būvniecības ieceres publisko apspriešanu. Būvniecības ieceres publiskās apspriešanas laikā no 24.jūlija līdz 24.augustam Rēzeknes novada pašvaldībā saņemtas trīs aptaujas lapas. Būvvaldes vadītāja Liene Līce informēja, ka atsauksmes ar noraidījumu būvniecības iecerei neesot saņemtas, un visi iedzīvotāji, kuri izvērtējuši projektu, to atbalsta.

Uzņēmējam izsniegtajā Plānošanas un arhitektūras uzdevumā noteikts, ka jāsaņem Reģionālās vides pārvaldes tehniskie noteikumi un Veselības inspekcijas tehniskie noteikumi, kuros būs noteiktas prasības vistu fermas ierīkošanai. 

Topošās vistu fermas īpašnieks Lauris Turks gan norāda, ka lielākais smakas rašanās iemesls – vistu izkārnījumi – tiks savākti slēgta tipa bedrē, ko regulāri iztukšos. Turks noliedz smaku izplatību un sola parūpēsies gan par labu ventilācijas sistēmu iekštelpās, gan arī dzīvžogu apkārt teritorijai, kas ierobežos putnu radīto smaku. Vajadzības gadījumā īpašnieks sola meklēt arī citus risinājumus, lai vistu fermas darbība netraucētu iedzīvotājiem.

Vistas plānots iepirkt no Vācijas, bet pēc diviem gadiem, kad maksimālā dētspēja sāks samazināties, tās pārdot vietējiem zemniekiem. Ferma nodrošinās trīs līdz četras jaunas darba vietas, savukārt saražotā produkcija tiks piedāvāta apkārtnes konditorijas uzņēmumiem un veikaliem. Laika gaitā plānots vistu fermu pielāgot bioloģiskās saimniecības prasībām. Ja būvniecības darbi veiksies kā iecerēts, jau līdz nākamā gada beigām Ozolaines pagastā, vietā, kur šobrīd vēl saaugusi gara zāle un krūmi, sliesies jauna un moderna vistu ferma.


Написать комментарий