Speciālisti apšauba Daugavpils HES būvniecības lietderību

foto eogre.lv
foto eogre.lv

Pēdējā laikā tiek bieži izteikts viedoklis par Daugavpils HES būvniecības nepieciešamību, to ietekmējuši arī Lietuvā notikušā referenduma rezultāti, saskaņā ar kuriem valsts iedzīvotāju lielākā daļa izteicās pret Visaginas atomelektrostacijas būvniecību.

Daugavpils universitātes fizikas doktors Edmunds Tamanis uzskata, ka tā nav laba doma, jo minētā objekta jauda būs salīdzinoši neliela – tā sastādīs 300 MW. „Ar to varētu nodrošināt ar elektroenerģiju kādu mājsaimniecību, bet nevar runāt par lielas teritorijas nodrošināšanu. Turklāt HES būvniecība ietekmēs vairākus dabas faktorus – tiks appludinātas plašas teritorijas, sāksies krastu erozija, stāvošais ūdens aizturēs daudzas noderīgas vielas utt. Šīs idejas piekritējiem vajadzētu veikt Daugavpils HES būvniecības kopējo matemātisko aprēķinu, kura rezultātā tiks konstatēts, ka mīnusu ir daudz vairāk nekā plusu”, - ir pārliecināts zinātnieks.

Šim viedoklim piekrīt arī Saeimas deputāts no Latgales Juris Viļums, kurš uzskata, ka HES ražotās enerģijas daudzums neattaisnos izmaksas. „Jebkura HES pārvērtīs Daugavu parastā purvā, turklāt pastāv nepieciešamība atjaunot dambjus reizi 10 gados, kas nozīmē papildus izmaksas.

Nelielas hidrostacijas ieteicams būvēt mājsaimniecības vajadzībām. Manam vectēvam pirms Otrā pasaules kara piederēja ūdens un vēja ģeneratori. Varat iedomāties – ciemā, kur šobrīd nekas nav palicis, jau pagājušā gadsimta sākumā bija elektrība. Mums blakus ir vairāki izmantojamie resursi – biogāze, skaidas. Tiesa, šāda veida ideju realizēšana nav izdevīga šobrīd izmantojamo resursu piegādātajiem”, - uzskata deputāts.


Написать комментарий