Tomēr neatjaunos iespēju pasē norādīt savu tautību

foto en.wikipedia.org
foto en.wikipedia.org

Saeima ceturtdien pēc ilgām un asām debatēm noraidīja Nacionālās apvienības deputātu iesniegtos grozījumus Personu apliecinošu dokumentu likumā, kas paredzēja iespēju pēc pilsoņa vai nepilsoņa vēlēšanās pasē ierakstīt viņa tautību.

Par šiem likuma grozījumiem, kurus jau iepriekš noraidīja Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija, nobalsoja 39 deputāti, pret bija 38, bet atturējās četri.

NA piedāvāja noteikt, ka iedzīvotājiem, kuri pasi saņēmuši no 2012.gada 1.aprīļa līdz šā likuma spēkā stāšanās dienai, būtu tiesības prasīt tautības ierakstu personas apliecībā vai pasē, nemaksājot par to valsts nodevu.

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija oktobra sākumā sēdē iesniegto likumprojektu noraidīja, bet NA frakcijas deputāti izmantoja Saeimas kārtības rullī dotās tiesības un pieprasīja komisijas noraidītā likumprojekta iekļaušanu Saeimas sēdes darba kārtībā.

Reformu partija paziņojumā medijiem norādīja, ka neatbalsta tautības ierakstīšanu pasē, jo ”visi ir mūsējie, kas stāv un krīt par Latvijas valsti, tās cilvēkiem un godā latviešu valodu”. Tautības ieraksts pasē šajā gadījumā nav būtiskākais piederības un lojalitātes simbols Latvijas valstij.

Līdz šī gada pavasarim pasē pēc izvēles varēja ierakstīt tautību, taču šo iespēju svītroja. Toreiz tika skaidrots, ka tautības ieraksts ir personas aizsargājamie dati, tas varētu apgrūtināt dokumentu pārbaudi uz robežām, jo daudzviet pasaulē pasi uztver kā piederību valstij, nevis etniskas izcelsmes apliecināšanas dokumentu.


Написать комментарий