Jaunieši mācās interesanti un lietderīgi pavadīt brīvo laiku

foto livani.lv
foto livani.lv

Kā informē Līvānu portāls, jaunatnes politikas valsts programmas 2012.gadam valsts budžeta finansējuma ietvaros Līvānu novada pašvaldības Līvānu bērnu un jauniešu centrs no 5.jūnija līdz 29.oktobrim realizēja projektu jauniešiem „ESI lietDERĪGS”. Projektā realizētas dažādas jauniešiem saistošas aktivitātes - neformālās izglītības apmācības, konkursi, aptaujas, pasākumi jaunai pieredzei un atpūtai, kā arī tika iegādāts inventārs šo aktivitāšu nodrošināšanai. Kopumā projektā tieši iesaistīti tika 168 Līvānu novada jaunieši, netieši – aptuveni 900 jaunieši.

Vasaras brīvlaikā jauniešiem tika piedāvāta iespēja piedalīties 3 dažādas apmācībās: foto, video un ekspedīcijas apmācības, kurās kopā piedalījās 42 jaunieši. Foto apmācībās jaunieši strādāja gan ar digitālajiem, gan filmiņu fotoaparātiem, iemācījās bildes apstrādāt, kā arī paši tās gatavoja tumšajā laboratorijā. Savukārt video apmācībās, strādājot grupās, tika filmēti un montēti video sižeti par uzdotajām tēmām. Ekspedīcijas apmācībās jaunieši apguva topogrāfisko karšu lasīšanu, tūrisma, alpīnisma un pirmās palīdzības pamatus, kā arī devās 2 dienu pārgājienā no Rudzātiem līdz Līvāniem, pieveicot aptuveni 20 km maršrutu. Pārgājiena laikā jauniešiem bija jāveic arī dažādi uzdevumi, tādējādi apliecinot savas teorijā iegūtās zināšanas – jāatrod nometnes vieta, jātiek pa virvēm augšā uz tiltu un jārūpējas par ceļa negadījumā cietušo.

Radoši jaunieši varēja izpausties pilsētas svētkos, jo kokos pie Latgales mākslas un amatniecības centra tika organizēta brīvdabas fotoizstāde „Mans novads – mans prieks”, kurā bija skatāmi Līvānu novada jauniešu darbi. Izstādē piedalījās 16 autori ar savām idejām un savu skatījumu uz dzīvi Līvānu novadā un uz lietām, par kurām viņi katrs priecājas un ar kurām lepojas. Foto izstādi izgaismoja pašu darinātas krāsainas gaismas laternas, kas īpaši skaisti izskatījās pusnaktī. Šobrīd  izstāde turpina savu ceļu un šajā mācību gadā ik mēnesi būs skatāma visās Līvānu novada skolās.

Septembrī liels pulks novada jauniešu piedalījās aktīvās atpūtas un piedzīvojumu pasākumā jauniešiem „SuperDublis”. Dubnas upes apkārtnē dalībnieki mēroja apmēram 2 km garu trasi ar dažādiem dabiskiem un mākslīgi veidotiem šķēršļiem. Siena ķīpas, slidena dubļu nogāze, smilšu krāvumi, nogāzts koks, riepu tunelis, laivas vilkšana, Dubnas upes brišana, virvju uzdevumi kokos - šie un vēl citi uzdevumi bija jāpieveic katram dalībniekam. Visās vecuma grupās kopā piedalījās 16 komandas un 26 individuālie skrējēji (kopā 74 dalībnieki).

Savukārt oktobra sākumā 22 novada jaunieši un 2 jaunatnes darbinieki piedalījās divu dienu pieredzes apmaiņas braucienā un apmeklēja gan Latvijas-Šveices sadarbības programmas ietvaros atvērtos Multifunkcionālos jaunatnes iniciatīvu centrus, gan mazākus jauniešu centrus: Alūksnē, Gulbenē, Madonā, Praulienā, Rēzeknē, Dagdā un Ilūkstē.

Projekta ietvaros tika veikta arī plaša aptauja ar mērķi izzināt jauniešu viedokli par brīvā laika pavadīšanas iespējām, līdzdalības iespējām un jauniešu informētību. Aptaujā piedalījās visu Līvānu novada skolu jaunieši vecumā no 13 gadiem, kā arī studējošie līvānieši, kopā 604 respondenti.

Projekta laikā ir iegādātas 3 akustiskās ģitāras, lai spētu nodrošināt jauniešu iespējas mācīties šo instrumentu. Šobrīd Līvānu bērnu un jauniešu centrā tiek veidota mācīties gribētāju grupa, tāpēc visi interesenti laipni aicināti pieteikties! Nopirktas arī deviņas galda spēles, ar ko īsināt laiku tumšajos ziemas vakaros, kā arī labiekārtota LBJC teritorija, pie ieejas izvietojot 4-vietīgu velo novietni.

20.oktobrī Līvānu novada kultūras centrā Jauniešu dienas „Mirkļu fabrika” ietvaros norisinājās projekta noslēguma pasākums. Pa dienu jaunieši varēja piedalīties dažādās radošās darbnīcās: veidot modes mākslu, no plastmasas karotītēm un glāzītēm taisīt lampu abažūrus, uz lielās skatuves darboties improvizācijas teātrī un disko zālē izmēģināt grafiti mākslu. Vēlā pēcpusdienā visi klātesošie tika iepazīstināti ar projekta rezultātiem, tika pasniegtas balvas un visus priecēja dzīvās mūzikas priekšnesumi Andreja Gaiduka izpildījumā un Anitas Intaites (jeb Košās) ar grupu koncerts.


Написать комментарий