Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā apskatāmas zvaniņu un Ziemassvētku atklātņu kolekcijas

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Tiek uzskatīts, ka tieši ziemeļbriežu kakliem piesietu zvaniņu melodiskās skaņas brīdina par Santa Klausa tuvošanos, kurš ved dāvanas bērniem un pieaugušajiem. Droši vien tāpēc zvaniņi ir Ziemassvētku rotājumu neatņemama sastāvdaļa.

Piektdien, 7.decembrī, Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā tika atklāta šī gada pēdējā izstāde no privātkolekcijām un šīs izstādes galvenie eksponāti ir zvaniņi. Divas pilsētas skolu direktores – J.Raiņa 6.vidusskolas direktore Larisa Koževņikova un Daugavpils Valsts ģimnāzijas direktore Gunta Mālniece – ar zvaniņu kolekcionēšanu nodarbojas vairāk nekā 10 gadus, un katrai sakrāti ap simts eksponāti, bet izstādē varēs aplūkot 57 zvaniņus.

J.Raiņa 6.vidusskolas direktore Larisa Koževņikova pastāstīja, ka pirmo zvaniņu 1998.gadā festivāla „Zelta kamoliņš” laikā viņai uzdāvināja Irina Vinnika. Pazīstama televīzijas raidījumu vadītāja novēlēja, lai zvaniņš sargātu skolu un tās vadītāju no nelaimēm un piesaistītu tikai labus cilvēkus. Kopš tā laika visi viesi dāvina skolai zvaniņus un direktores kabineta daļa kļuvusi par skolas muzeju. Sakarā ar to, ka skola nav iedomājama bez zvana, skolas kolekcija tiek aktīvi izmantota – svinīgajos pasākumos mācību gada sākumā un beigās tiek zvanīts zvaniņos no kolekcijas.

Izstādē var aplūkot dažāda lieluma (piemēram, pats mazākais zvaniņš atvests no Maskavas Kristus Pestītāja katedrāles), veida, formas zvaniņus, kas izgatavoti no dažādiem materiāliem. Ir eksponāti, kas darināti no māla, stikla, metāla un pat koka. Visi eksponāti zvana un atšķiras ar „balsīm”. Izstādē var aplūkot no dažādām pilsētām un valstīm atvestos zvaniņus – piemēram, no Vitebskas, Maskavas, Jaunā Orleāna, pat to tālās Argentīnas.

Izstādes Ziemassvētku noskaņojumu rada arī vecās pagājušā gadsimta 20.-40.gadu atklātnes no Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja fonda, kas atšķiras ar raksturīgiem, nedaudz naiviem motīviem, attēlojot Kristus dzimšanas svētkus, ziemas ainavas, iemīlējušos jauniešus. Tolaik atklātnes izgatavoja profesionāli mākslinieki, tāpēc katra no tām ir īsts mākslas šedevrs, kas atspoguļo dažādas emocijas un estētiku.



Написать комментарий