Līvānu iedzīvotāji satraucas par pilsētas teritorijā klaiņojošām lapsām

foto livani.lv
foto livani.lv

Līvānu iedzīvotāji pēdējā laikā ir nobažījušies par pilsētas teritorijā klaiņojošām lapsām, par ko informē arī Līvānu novada domi. Iedzīvotāji satraucas, vai tas, ka lapsas nāk tik tuvu cilvēku dzīvesvietām, neliecina par to saslimšanu ar trakumsērgu, informē Līvān novadu pašvaldība.

Saprotam iedzīvotāju bažas, jo pēdējā laikā lapsas ir savairojušās visā Latvijas teritorijā un šobrīd tās barības meklējumos nāk pat pilsētās, kur barojas pie atkritumu konteineriem. Nereti to neapzināti veicina arī paši iedzīvotāji, atstājot pie dzīvojamajām mājām barību klaiņojošiem kaķiem.

Par šo jautājumu sazinājāmies ar speciālistu – SIA „Līvānu veterinārais serviss” pārstāvi Aldi Usānu. Lūk, viņa skaidrojums: „Lapsas pēdējos gados ir savairojušās, un tās arvien biežāk nāk arī pilsētā, bet cīnīties ar to ir visai sarežģīti. Pilsētas teritorijā lapsas nedrīkst šaut – tas ir aizliegts ar likumu. Šāda situācija ir visā Eiropā, tomēr ārvalstīs šo jautājumu uztver daudz mierīgāk. Tas, kas regulāri ik gadus tiek darīts Latvijā, lai mazinātu trakumsērgas izplatību, ir vakcīnu izvietošana mežos visā valsts teritorijā.”

Kā informēja Pārtikas un veterinārā dienesta Dienvidlatgales pārvalde, vakcinēšana ir būtiski samazinājusi  trakumsērgas gadījumu skaitu Latvijā. Arī Līvānu novadā jau divus gadus (2011. un 2012.gadā) nav konstatēts neviens trakumsērgas gadījums. Novadam tuvākais pēdējā gada laikā konstatētais trakumsērgas  gadījums (1) ir Krāslavas novadā.

Par saslimšanu ar trakumsērgu liecina dzīvnieka neparasta uzvedība: uzbudinājums, agresivitāte, siekalošanās, saasināta reakcija uz vides kairinājumiem, samazināta apetīte, rīšanas traucējumi, muskuļu paralīze (slimības beigu stadijā). Tomēr slimības sākumstadijā nekādu simptomu var arī nebūt, tādēļ lapsai nekādā gadījumā nedrīkst tuvoties. Turklāt, dzīvnieks par būt tikai vīrusa pārnēsātājs, bet pats ar to neslimot. Savukārt fakts, ka lapsas nāk baroties uz pilsētu, nebūt neliecina par saslimšanu. Tās vienkārši meklē barību.  Arī noplukusi spalva, skaidro speciālists, var liecināt arī par zemādas parazītiem, nevis trakumsērgu.

Ja tomēr rodas aizdomas par dzīvnieka saslimšanu ar trakumsērgu, ir jāinformē kāds no tuvākajiem veterinārārstiem vai Pārtikas un veterinārā dienesta Dienvidlatgales pārvalde, kura uzraudzības teritorijā ir Līvānu novads.

Arī Līvānu novada domes izpilddirektors Uldis Skreivers skaidro, ka uz katru iedzīvotāju signālu par pilsētā klaiņojošu lapsu, Līvānu novada dome nekavējoties reaģē un ziņo par to attiecīgajiem dienestiem, kas izbrauc, lai dzīvnieku sagūstītu. Vienlaikus viņš lūdz iedzīvotājus būt saprotošiem, jo neraugoties uz ātru reaģēšanu, ne vienmēr ir iespējams lapsu notvert – jebkurā gadījumā paiet zināms laiks, kamēr dienests ierodas norādītajā vietā.

Atgādinām arī, ka viens no galvenajiem profilakses pasākumiem ir savlaicīga un regulāra mājdzīvnieku vakcinācija pret trakumsērgu.


Написать комментарий