Ekonomists T. Bikovskis par imigrantu pabalstiem 2

foto DELFI (K.Čachovskio nuotr.)
foto DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

Darba grupa par reemigrācijas jautājumiem, ko izveidoja 13.decembrī pēc Ekonomikas ministra iniciatīvas piedāvāja idejas, kuras teorētiski varētu uzlabot demogrāfisko situāciju valstī. Viena no idejām ir pabalstu ieviešana reemigrantiem, taču pēc Valsts prezidenta domām, tas nespēs atgriezt izbraucējus uz Latviju. Mēs vērsāmies ar šo jautājumu pie vietējā eksperta, ekonomista Teodora Bikovska, lai uzzināt viņa viedokli par darba grupas piedāvāto ideju.

Bikovska kungs savu runu uzsāka ar to, ka galvenais izceļošanas iemesls ir finansiālais faktors: „Finansiālais faktors ir kritisks, to rāda pētījumi, kuri bija veikti jauniešu vidū. No ekonomikas teorijas skatu punkta viss ir vienkārši – cilvēki nategriežas atpakaļ ienākumu atšķirības dēļ. Pabalsti ir viens no ienākuma veidiem... Ja cilvēks saņems šeit 100 latus, bet 150 latus ārzemēs, viņš neatgriezīsies atpakaļ. Jautājums ir tajā, vai valdība spēs segt to atšķirību ienākumos vai nē?”

Uz jautājumu, vai pastāv vēl kādi citi iemesli kāpēc cilvēki atgriežas uz dzimteni un vai vienmēr tam kalpo ekonomiskais faktors? T. Bikovskis atgādināja to, ka ne visi latvieši var saprast ārzemnieku mentalitāti. Tomēr ekonomiskais faktors ir viens no visnoteicošākajiem faktoriem: „Ne visi emigranti ieņem augstāko vietu citas valsts sociālajā hierarhijā. Cilvēks izbrauc no dzimtenes un ir ar mieru strādāt jebkuru darbu, lai nodrošināt savu iztiku,”

Runājot par pabalstiem, ekonomists atzīmēja, ka pabalsti ir budžets, budžets tie ir nodokļi. Vienā momentā strādājošo iedzīvotāju daļa aizdomāsies kāpēc viņiem ir jāmaksā liekie nodokļi? Šeit ir jādomā kāda sabiedrības daļa izbrauc no valsts, jāuzzina viņu raksturojums, tie kuri negrib mācīties, strādāt, tie kuri grib pelnīt naudu ne par ko? Iedomājaties, ka mēs tagad sāksim viņiem maksāt pabalstus no strādājošo un uzņēmēju kabatām...

Ja tie ir cilvēki, kuri grib strādāt un sasniegt dzīvē kaut ko, tad viņi jau paši centīsies sameklēt sev iztiku. Mums jāuzzina vai ekonmiski aktīvā iedzīvotāju grupa vēlas strādāt? Vairākus gadus pēc kārtas mēs saskaramies ar to, ka iedzīvotāji izbrauc un trūkst kvalificētu speciālistu. Jautājums noslēdzas tajā, mēs maksāsim pabalstus tiem, kuri nevēlas strādāt? Tāpēc mums jāveic demogrāfisko analīzi, lai uzzināt, kāda sabiedrības daļa izbrauc un kuri paliek.

T. Bikovskis ir izteicis domu, kas varētu Latvijas iedzīvotājus mudināt palikt dzimtenē: „Ja mēs runājam par to, kas varētu šeit iedzīvotājus mudināt palikt, tad tā ir darba alga. Ir svarīgi, lai cilvēkiem nebūtu vēlmes strādāt divās, trijās darba vietās, lai nopelnīt vidējo algu. Latvija jau sen nav atsevišķajā darba tirgū, tā jau sen ir ES sastāvdaļa, tāpēc cilvēki orientējas uz ES darba algu. Lai būtu iespēja maksāt normālas algas, ir jābūt attīstītām nozarēm, tas ir, uzņēmumiem. Mums nepieciešama attīstīta uzņēmējdarbība – būs uzņēmumui, būs darba vietas, algas, spaeciālisti un izglītība,”.


Написать комментарий

Esmu izmisumā, jo pat ar diviem darbiem ceļā patērēju lielu algas daļu.

tas gan ir kaudkads vaks

Написать комментарий